Saadikud janunevad uue lastekaitseseaduse järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehtiv lastekaitseseadus on oma aja ära elanud.
Kehtiv lastekaitseseadus on oma aja ära elanud. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogus laste õiguste tagamise arutelul rõhutati hädavajadust uue laste ja perede seaduse järgi, sotsiaalministri kinnitusel saab see valmis järgmisel aastal.

Mitmed riigikogu liikmed rõhutasid, et vajalik on uus lastekaitseseaduse terviktekst, sest 1993. aastal vastu võetud seadus on vähe regulatiivne ja paljuski tegeliku tähenduse kaotanud.

Õiguskantsler Indrek Teder meenutas, et teatavasti kuulub kehtiv lastekaitse seadus põhiseadusega samasse vanusejärku ning on ka abstraktsiooni astmelt sellega samaväärne.

«Üks seadus sellisel abstraktsel tasandil, mis ei võimalda teda rakendada, ei saa olla. Jääb selline mulje, et mis puudutab laste õigusi, et see oleks nagu õigusloome tolmune nurgatagune, kuhu siis seadusemeister eriti ei vaata,» kritiseeris õiguskantsler.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur kinnitas, et praegu koostamisel olev laste ja perede arengukavaga on suuresti paika pandud ka uue lastekaitseseaduse põhimõtted.

«Lastekaitseseaduse kirjutamine saab kindlasti lähiajal teoks. Küll ma ei saa lubada, et lastekaitseseaduse tekst võiks jõuda näiteks sügisesel sessioonil parlamendi ette. Aga ka meie tööplaanis on see, et uus lastekaitseseadus on valmis 2011. aastal,» sõnas Pevkur.

Vähe lastekaitsjaid

Samuti räägiti sellest, et liiga vähe on omavalitsustes lastekaitsega tegelevaid töötajaid. Sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu märkis, et mullu oktoobri seisuga oli 15 maavalitsusest kaheksas tööl täiskohaga lastekaitsetöötaja, omavalitsustest aga vaid ühes kolmandikus.

Ka Pevkur leidis, et lastekaitsetöötajaid on Eestis liiga vähe. Lastekaitse kontseptsiooni järgi peaks meil olema üks lastekaitsetöötaja 1000 lapse kohta, kui praegu on üks vaid 1400 lapse kohta. Aga lisaks tuleb tema sõnul panustada ka nende kvaliteedi tõstmisele, sest praegu on lastekaitsja inimeste elu puudutavate otsuste langetamisel paljuski väga üksi.

Seetõttu tuleb Pevkuri sõnul eelkõige tänapäevastada kogu lastekaitsesüsteemi ning ka uus lastekaitseseadus peab endas kätkema lastekaitsetöö sisulist toimimist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles