Ilves: Jaapan ja Eesti mõtlevad olulistes küsimustes sarnaselt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves kohtusid täna Tokyos Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michikoga.
President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves kohtusid täna Tokyos Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michikoga. Foto: Raigo Pajula / presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves kohtusid täna Tokyos Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michikoga ning Eesti riigipea märkis kohtumisel, et mõtleme paljudes olulistes küsimustes Jaapaniga ühtemoodi.

Ilves rõhutas kohtumisel, et Jaapan, mis on G7 liige, on Eesti lähedane liitlane Aasias ning meie oluline majandus- ja äripartner.

Eesti ja Jaapani vastastikune huvi on eelkõige suunatud tulevikku, kus meid liidab kindlasti koostöö info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas ning küberjulgeoleku eest seismisel, samuti järjest tihedamad majandussuhted ettevõtjate vahel, ütles Eesti riigipea.

«Kui Euroopas hakatakse sageli otsima põhjendusi, miks midagi uuenduslikku – ka e-riigi loomisel – ei saa teha, siis Jaapanis öeldakse: «Huvitav idee. Kuidas me saaksime seda teha?»,» tunnustas Ilves kohtumisel keisripalees Jaapani innovaatilisust.

Ta nimetas Jaapanit ja Eestit paljudes olulistes küsimustes sarnaselt mõtlevateks riikideks, kes mõistavad vastutustundlikkuse vajalikkust nii oma majandus- ja rahanduspoliitika kui ka rahvusvaheliste suhete kujundamisel.

Täna arutleb Ilves poliitiliste ja majanduslike teemade üle Jaapani peaminister Shinzõ Abega, kelle kutsel ta Jaapanisse visiidile suundus ning parlamendi ülemkoja spiikri Masaaki Yamazakiga. Samuti kohtub Ilves, keda saadab äridelegatsioon,  infotehnoloogiapoliitika valdkonna eest vastutava ministri Ichita Yamamoto ja väliskaubandusorganisatsiooni JETRO esimehe Hiroyuki Ishigega.

Eile kõneles Eesti riigipea Jaapani Uue Majanduse Kojas (Japan Association of New Economy – JANE), esines loenguga Waseda Ülikoolis, kohtus kohaliku ja välismeediaga Tokio Rahvuslikus Pressiklubis ning külastas Microsoft Japan peakorterit, kus toimus Eesti ja Jaapani idufirmade tutvustus investoritele. Ta kinkis JANE’i asutajale, gigantettevõtte Rakuten suuromanikule Hiroshi Mikitanile nimelise Eesti ID-kaardi ja mobiil-ID testkoopiad, kuna tegu on mõjuka Jaapani riiklike e-teenuste arendamist toetava ettevõtjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles