Mikser: kahe erakonna nägemused lahknesid täna märkimisväärselt

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone
Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone Foto: Toomas Tatar

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser ütles, et ehkki koalitsioonikõnelused osutusid täna kahe erakonna erineva positsiooni tõttu keeruliseks, läheb erakond homsetele läbirääkimistele vastu heas usus.

Mikser tõdes pärast tänaseid kõnelusi, et läbirääkimised on olnud vaevalised, ent samas ei läinud ta neile vastu ka illusiooniga, nagu saaksid need kerged olema.

«Kokkuleppest on vara rääkida. Hetkel ei ole veel sellist kokkulepet, mida oleks mõtet ajakirjanduses tutvustada. Ei ole mõtet läbirääkimisi, mis alles pooleli, detailideni lahti rääkida. Nagu ma olen rääkinud, midagi ei ole kokku lepitud, enne kui kõik on kokku lepitud,» sõnas Mikser Postimehele. Ta lisas, et hea uudis on see, et erakonnad otsustasid homme kõnelusi jätkata.

Mikser nentis, et kahe erakonna positsioonid on väga erinevad, mistõttu kujunevad ka läbirääkimised keeruliseks. «Kahe erakonna nägemused, arusaamad lahknesid täna märkimisväärselt,» lisas Mikser.

Mikseri sõnul läheb erakond homsele vastu konstruktiivselt ja heas usus. «Ma ei arva, et kokkuleppe saavutamine on võimatu, samas on olemas ka võimalus, et kokkulepe jääb saavutamata. Kummalgi poolel on tunnetus, mis on mõistlik, mis piisav ja mis põhjendatav. Püüame neid asju lahendada ja lepitada.»

Sotsiaaldemokraatide juht ütles, et täna suudeti kokku leppida keskkonnapoliitikas, aga mitte maksu- ja regionaalpoliitikas. Homme jätkuvad koalitsioonikõnelused taas eelarveküsimustega, samuti on plaanis arutada haridust, energeetikakeskkonda ja integratsiooni puudutavaid küsimusi.

Kõnelustel osalenud Reformierakonna peasekretär Martin Kuke kinnitusel jätkavad Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Reformierakond läbirääkimistega homme pärastlõunal. «Meie prioriteetideks on tööjõumaksude langetamine, lastetoetuste tõusu reformiga jätkamine ning julgeolekuga seotud küsimused,» ütles Kukk.

Mikser kinnitas, et täna ja homme liigutakse kõnelustel eesmärgi suunas, milleks on moodustada uus valitsusliit. «Eks jätkame homme ja loodetavasti oleme homme õhtuks kaugemal kui täna õhtuks. Kui veel on põhjust, siis jätkame esmaspäeval. Võtame ühe sammu korraga ja oleme konstruktiivsed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles