Reinsalu: valitsuse vahetus peab toimuma venitusteta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Senisesse võimuliitu kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu ütles pärast kohtumist president Toomas Hendrik Ilvesega, et praeguses olukorras peab valitsuse vahetus toimuma venitusteta.

Reinsalu sõnul andsid IRLi esindajad peaministrikandidaadi määramiseks konsultatsioone alustanud presidendile ülevaate praegusest valitsuskriisist ning kinnitasid, et IRL pole seda esile kutsunud. «Meie vaates oleks valitsus võinud töötada korraliste valimisteni, kuna valitsusel oli olemas selge agenda,» ütles ta Postimehele.

Reinsalu meenutas, et IRL esitas Reformierakonnale oma seisukohad ühise valitsuse loomiseks, kuid Reformierakond otsustas konsultatsioone alustada Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE). Seetõttu ei soovinud ta hinnata ka IRLi võimalusi siiski kõnelustele jõuda.

«Elame korraga üht versiooni. See versioon on täna selline, et vastastikuse armastuse otsingud on praegu sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna vahel,» lausus ta ning lisas, et iga armastus peab olema kahepoolne. «Kui nad jõuavad kokkuleppele, siis IRL on juhtiv opositsioonierakond - oleme positiivne, aga tugev opositsioon.»

Praeguses olukorras peaks valitsuse vahetus toimuma Reinsalu hinnangul venitusteta. Tema sõnul on kõige olulisem keskenduda sellele, et Eesti julgeolek oleks kaitstud.

Reinsalu sõnul peaks rahvusliku julgeoleku prioriteediks seadma ka uus valitsus, kes muu hulgas peaks tõstma riigikaitsekulutusi. Samuti peaks valitsus panustama tema sõnul inimeste toimetuleku parandamisse, tõstma lastetoetusi ja tulumaksuvaba miinimumi ning jätkama seni alustatud reforme, sealhulgas hariduse valdkonnas. «Oluline on ka see, et valitsus oleks korruptsioonivaba, läbipaistev ja oma otsuseid põhjendav,» lisas ta.

Presidendiga käisid täna lisaks IRLi juhtidele kohtumas ka SDE esindajad, kes alustasid juba nädalavahetusel Reformierakonnaga konsultatsioone uue võimuliidu loomiseks. Keskerakonnaga kohtub Ilves homme pärastlõunal ning Reformierakonnaga kolmapäeval.

Kõneluste käigus soovib president välja selgitada, milline võiks olla järgmise peaministri juhitud valitsuskoalitsioon ning kuidas näevad parlamendierakonnad paljusid Eestile olulisi küsimusi nii sise-, välis- kui julgeolekupoliitikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles