Michal: koalitsiooni moodustamisel on tähtaegu vara seada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal ja Siim Kallas sotsidega peetavatel konsultatsioonidel.
Kristen Michal ja Siim Kallas sotsidega peetavatel konsultatsioonidel. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Reformierakonna volikogu esimees Kristen Michal ütles täna pärast sotsiaaldemokraatidega kohtumist, et uue võimuliidu moodustamisel on praegu veel vara konkreetseid tähtaegu seada, kuid igal juhul peaks valitsuse vahetus toimuma võimalikult tempokalt.

Michal ütles Postimehele, et liiga lihtsaks ei saa konsultatsioone nimetada. «Meie taju on natuke erinev selles osas, millised on maksumaksja võimalused mingite küsimuste lahendamisel. See ei ole kuidagi etteheide, vaid lihtsalt näitab seda, et kõigil on head soovid asjade tegemiseks,» lausus ta.

Reformierakonna prioriteetide hulka kuulub tema sõnul näiteks tööjõumaksude alandamine ning erakonnale on «täiesti vastuvõetav» ka lastetoetuste edasine tõstmine, mille on prioriteediks seadnud sotsiaaldemokraadid. «Seda me oleme ju ise varem teinud ja siin sotsiaaldemokraatide soovid ei ole meile kuidagi ebaloomulikud ega vastuvõetamatud, vastupidi, see on täiesti arutatav,» lausus ta.

Tänastel konsultatsioonidel olid tähelepanu all keskkonna-, põllumajanduse, maaelu- ja energeetikateemad ning Michali sõnul olid erakondadel nendes küsimustes kokkupuutepunktid olemas.

Koalitsiooni moodustamise edasisest ajagraafikust rääkides ütles Michal, et tähtaegu on vara seada, sest praegu pole president määranud isegi veel peaministrikandidaati. Kõigepealt jätkatakse tema sõnul konsultatsioone, et aru saada, milline on erakondade programmiline ühisosa. Ettepaneku tegemise järel jätkuvad kohtumised aga ametlike läbirääkimiste vormis.

«Parim oleks, kui see oleks üsna tempokas. Eesmärk võiks olla kevade alguses kõik see asi kokku saada,» lausus ta ning lisas, et tempokas valitsusvahetus oleks hea ka rahvusvahelist olukorda arvestades.

Üks oluline kuupäev on Michali sõnul 20. märts, mil toimuvad riigikogu juhatuse valimised. «See kindlasti ei ole ainus tähtaeg, aga see on väga oluline koht, kus koalitsioon otsustab üht- või teistpidi,» lisas ta.

Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna poliitikud alustasid uue võimuliidu moodustamiseks konsultatsioone sel nädalavahetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles