Simson: aasta Kallase vahevalitsust on ajaraisk

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Kadriorus president Toomas Hendrik Ilvesega kohtunud Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson leiab, et üheks aastaks Siim Kallase juhtimisel moodustatud valitsus oleks ajaraisk.

«Meie sõnum presidendile oli see, et uuel valitsusel peab olema mandaat ellu viia Eesti jaoks olulisi otsuseid ja Siim Kallase vahevalitsusel üheks aastaks seda kindlasti ei ole,» ütles Simson. Keskerakond tegi presidendile ettepaneku korraldada erakorralised riigikogu valimised, mis toimuksid samal päeval mais peetavate Euroopa parlamendi valimistega.

«Miks ma arvan, et vahevalitsus Siim Kallase juhtimisel on aasta aega ajaraiskamist – sellepärast, et ainukene sõnum, mis praegu on välja tulnud, on see, et Siim Kallasel on ülesanne aasta pärast Reformierakonnale parem valimistulemus teha. See tähendab, et me liigume perioodi, kus käib terve aasta aega pikk valimiskampaania,» rääkis Simson ajakirjanikele.

Simsoni sõnul rääkis Keskerakonna esindus täna presidendiga väga laiadel teemadel ja president tundis huvi, milline oleks Keskerakonna alternatiiv tänase valitsuse poliitikale. «Peatusime alates hariduspoliitikast kuni regionaalpoliitika, maksupoliitika ja haldusreformini. Rääkisime ka piirileppest ja erakorralistest valimistest,» loetles Simson.

«Rääkisime ka Ukraina kriisist ja ma arvan, et väga paljud senised eksiarvamused said meie poolt presidendile selgitatud,» lisas ta.

Keskerakonna koostööleppest Vene parteiga Ühtne Venemaa presidendiga juttu polnud, Keskerakonna siseselt tuleb lepingu võimalik lõpetamine arutlusele järgmisel korralisel juhatuse koosolekul.

IRLi soovi opositsiooniliidriks saada kommenteeris Simson väitega, et seni koalitsioonis olnud parteil puudub selle positsiooni võtmiseks moraalne õigustus. «Neil on niivõrd suur kaasvastutus täna riigis oleva olukorra eest, et ma arvan, et aastaga ei õnnestu neil opositsiooni rolli põhimõtteliselt sisse elada,» põhjendas ta. «Nad võivad teha aasta aega kestva kampaania järgmisteks riigikogu valimisteks, aga kuna suur osa tänaseid seadusemuudatusi, kärpeid ja maksutõuse on tehtud IRLi häältega, siis ei ole neil ju veel moraalset õigust tegelikuks kriitikaks.»

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tänasel kohtumisel presidendiga ei osalenud ja Simsoni sõnul oli põhjus selles, et riigipea juurde kutsuti vaid riigikokku kuuluvad keskerakondlased. «Meile esitati kutse kolmele fraktsiooni esindajale ja presidendi nõunik selgitas ka seda, et fraktsiooni liikmed on need, kes hakkavad uue peaministrikandidaadi üle hääletama,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles