SDE otsustas jätkata konsultatsioone Reformierakonnaga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna poliitikud kohtusid konsultatsioonideks viimati eile.
Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna poliitikud kohtusid konsultatsioonideks viimati eile. Foto: Toomas Huik / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) laiendatud juhatus otsustas täna õhtul pärast kolm tundi kestnud koosolekut, et jätkab Reformierakonna pakutud peaministrikandidaadi vahetusest hoolimata parteiga uue võimuliidu loomiseks konsultatsioone.

SDE esimees Sven Mikser ütles kohtumise järel Postimehele, et juhatuse liikmete ja piirkonnajuhtide kohtumisel oli inimesi, kes olid Reformierakonna valiku üle «väga-väga üllatunud», ning oli ka inimesi, kelle jaoks on ebaselge, milline on uueks peaministrikandidaadiks pakutud Taavi Rõivase visioon ja tema lähenemine järgmise valitsuse võimalikule poliitikale. «Üllatust ja hämmingut oli üksjagu, seda ei maksa eitada,» lausus ta.

Mikser juhtis samuti tähelepanu, et tavaliselt ei vali ükski erakond endale liidrit mõnetunnise diskussiooni järel väikeses ringis salajasel hääletusel. «See on mittetavapärane ja mitte ka hea viis, kuidas niivõrd kaalukaid otsuseid langetada,» ütles ta, kuid lisas, et iga erakond valib oma juhte ise ning sotsiaaldemokraatide jaoks on tähtsam asja sisu.

Mikser kinnitas, et SDE huvides ei ole lasta Reformierakonna sügaval sisekriisil muutuda kriisiks Eesti riigis. Kõik juhatuse liikmed ja piirkondade juhid pidasid tänasel koosolekul tema sõnul oluliseks, et Eesti riik saaks valitsetud, et valitsemise juures oleksid soovitavalt ka sotsiaaldemokraadid ning valitsuse poliitikas oleks esindatud sotsiaaldemokraatlik mõõde.

«Me oleme konstruktiivsed. Oleme suure hulga tööd ära teinud ja soovime edasi kõnelda,» lausus Mikser. «Oleme tuttavad Siim Kallase visiooniga sellest, millist valitsust ta tahab teha ja mis selle valitsuse agenda võiks olla. Edasiminekuks peame veenduma, et Taavi Rõivase juhitav Reformierakond on sama Reformierakond, kellega me kõnelusi alustasime.»

Seetõttu kavatseb Mikser enda sõnul juba homse päeva jooksul Rõivasega kohtuda. «Kõnelesime temaga põgusalt telefonis ja leppisime kokku, et osaleme mõlemad homme konsultatsioonidel ja leiame võimaluse ka nelja silma all olukorda arutada,» ütles ta.

SDE laiendatud juhatus rääkis täna pea kolm tundi kestnud koosolekul lisaks valitsuskriisile ka 25. mail toimuvate Euroopa Parlamendi valimiste kampaaniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles