Vähi: Kallase ründajad said oma tahtmise

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Vähi, endine peaminister.
Tiit Vähi, endine peaminister. Foto: SCANPIX

Endise peaministri, ettevõtja Tiit Vähi sõnul oli Kallase loobumine uue valitsuse moodustamisest halb uudis ning tema tagasitõmbumisega said Kallase ründajad oma tahtmise.

Kas teie saate aru, miks Siim Kallas loobus valitsuse moodustamisest?

See on halb ja ootamatu uudis, sest Siim Kallas oli võimalikest peaministrikandidaatidest parim. Tal on seljataga pikk ja põhjalik poliitiline ja majanduslik kogemus Eestist ning sellele lisandus kümne aasta pikkune Euroopa voliniku kogemus. Euroopa kogemus on just see, mida Eesti kõige rohkem riigi arenguks vajab.

Kallase vastu korraldati hirmus propagandakampaania. Sellises olukorras ei saaks ta juhtida valitsust, sest peaks kogu aeg selgitama mitmekümne aasta taguseid fakte, mida keegi on kusagilt välja noppinud ja nüüd ajakirjandusse lükkab.

See on täpselt sama asi, miks mina astusin tagasi 1997. aasta märtsis. Sain aru, et rünnakud minu isiku vastu takistavad mind valitsust juhtimast. Ütlesin siis parlamendile, et astun tagasi, et riik saaks minna edasi.

Mul on väga kahju, et Kallas tegi nüüd sama ja tema ründajad said oma tahtmise.

Kas Kallas oli tugevama närviga, kui ühes valitsuses olite?

Mina olin peaminister, kui Kallas oli Eesti Panga president, ja me tegime koos rahareformi. Olin peaminister, kui tema oli välisminister.

Ma ei usu, et tal nüüd närv üles ütles. Pigem tegi ta pragmaatilise otsuse, nagu ka mina tagasi astudes. Miks ma peaksin seda tööd tegema, kui iga päev otsitaks olematuid põhjuseid, et ma tagasi astuksin? Pärast seda, kui tagasi astusin, pole olnud minu vastu enam ühtegi rünnakut.

Kas Kallasest oleks saanud hea peaminister?

Minul olid Kallasega seotud suured ootused, sest tema suurepärasest karjäärist oli, naljaga pooleks, puudu veel vaid kaitseväe juhataja kogemus.

Arvestage, et elu ei ole ainult võitlus ja tööd saab teha siis, kui töö on enam-vähem meeldiv.

Kui sind toetatakse, siis saavutad häid tulemusi, kui aga keegi tahab kogu aeg kaikaid kodaratesse pilduda, siis pole mõtet seda tööd teha.

Kas oleksite valmis oma ette­võtete grupis Kallasele tööd pakkuma?

Ma arvan, et Siim Kallas väärib enamat. Ärgem muretsegem Kallase pärast, muretsegem Eesti riigi pärast. Ega neid tegijaid, tarku ja kogemustega inimesi, väga palju pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles