Mikser: kui pruut poolel teel altari ette asendatakse, pole olukord sama

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Reformierakonna uueks peaministrikandidaadiks pakutud Taavi Rõivas kinnitas, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) peetavad konsultatsioonid jätkuvad vanaviisi ning tal pole plaanis mingeid muudatusi teha, leiab SDE esimees Sven Mikser, et olukord on siiski täiesti uus.

Mikser ütles täna pärast erakondade järjekordset konsultatsioonivooru ajakirjanikele, et sotsiaaldemokraadid püüavad kohtumistega edasi minna sama konstruktiivselt kui seni ning ka neil pole mingeid äkilisi kursimuutusi plaanis. Samal ajal on tema sõnul selge, et peaministrikandidaadi vahetusega on tekkinud täiesti uus olukord, mis sunnib mõningaid asju uuesti läbi rääkima.

«Need kõnelused, mis on olnud Siim Kallasega, on olnud ühe peaministrikandidaadiga, need, mis täna on Taavi Rõivasega, on teise peaministrikandidaadiga. Kui pruut poolel teel altari ette asendatakse, siis kindlasti ei saa öelda, et päris sama olukord on,» lausus ta.

Mikser meenutas, et eile taandumisest teatanud Kallase tagasitulek oli kantud suurel määral soovist tuua Eesti poliitikasse Arvamusfestivali vaimu.

«Tema nägemus sellest, kuidas panna kokku valitsev koalitsioon ja millist avalikku sõnumit peaks see kandma, oli kantud soovist põhimõtteliselt muuta valitsemisstiili. Tahame veenduda, et Taavi Rõivas on samal arusaamal ning et tema nägemuses ei ole tegemist lihtsalt ühe koalitsioonipartneri asendamisega teisega, et siis minna täpselt samamoodi edasi,» rääkis Mikser, kes plaanib Rõivasega täna ka nelja silma all kohtuda.

Ennelõunal arutasid Reformierakonna ja SDE poliitikud sotsiaalpoliitika ja tervishoiu küsimusi. Mikseri sõnul peavad mõlemad erakonnad oluliseks ravijärjekordade vähendamist ning osalise töövõimega inimeste suuremat kaasamist tööturule.

Konsultatsioonid jätkuvad täna pärastlõunal majanduse, kultuuri, spordi ja demokraatia küsimustega ning ka homme, mil arutatakse välis- ja kaitsepoliitikat ning rahandust.

«Mis on lõplikult kokku leppimata, on eelarveline pool. Siin on erinevused päevadega vähenenud, kokku lepitud osa on samm-sammult tekkinud,» ütles Mikser, kelle sõnul pole praegu veel kokkulepet ka demokraatia, riikluse, erakondade toimimise ja valimiskampaania küsimustes.

Reformierakonna vastne peaministrikandidaat Taavi Rõivas ütles ajakirjanikele, et konsultatsioone jätkatakse sealt, kuhu seni on jõutud.

«Mina usun, et meil on võimalik sellelt baasilt edasi minna. Ma kinnitasin täna, et mina ei muuda Siimu poolt juba konsensuse leidnud punkte, ma ei soovi neid uuesti avama hakata. Kui me näeme detaile, mida uuesti veel arutada, siis praegu on selleks loomulikult võimalus, aga mingeid põhimõttelisi kursimuutusi plaanis ei ole,» ütles ta.

Samuti avaldas Rõivas veendumust, et Eesti inimesed harjuvad mõttega Reformierakonna ja SDE koalitsioonist õige pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles