Koalitsioonileping võib allkirjad saada neljapäeval

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Taavi Rõivas.
Sven Mikser ja Taavi Rõivas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) koalitsioonileping saab tõenäoliselt allkirjad neljapäeval enne riigikogu juhatuse valimisi.

Homme jätkavad erakonnad koalitsioonikõnelusi maksu- ja sotsiaalpoliitika teemadega, mille hulka kuuluvad ka loodava võimuliidu kõige kallimad lubadused ehk lastetoetuste tõstmine ja tööjõumaksude langetamine.

«Homne päev tuleb läbirääkimiste mõttes raske, aga loodame, et homme õhtuks on see osa, mis puudutab koalitsiooni tegevusprogrammi, kenasti kaante vahel,» ütles SDE esimees Sven Mikser tänase kohtumise järel.

Kokkulepete saavutamisel asutakse ilmselt juba homse päeva sees tegelema ka vastutusalade jaotusega. Samas pidas Mikser võimalikuks, et konkreetsete ministrikandidaatide nimesid tuleb oodata veel paar päeva.

Mikser kinnitas, et praeguseks pole portfellide jaotusest ega ministrikandidaatidest ametlikult räägitud ning meedias seni avaldatu on spekulatsioon. «Kindlasti võime ka meediat üllatada mõnede nimede osas ja kindlasti nende nimede osas, keda on pakutud ministrikohtadele, on ka selliseid, kes lõpuks valitsuskabinetis maanduvad. Seni, kuni tegelikke otsuseid ei ole tehtud, on tegemist kõigest ajakirjandusliku spekulatsiooniga,» rääkis ta.

Mikser avaldas arvamust, et on neid ministreid, keda Reformierakond soovib näha senises ametis jätkamas. Ta viitas ametist lahkuva peaministri Andrus Ansipi sõnadele, mille kohaselt oli 2011. aastal üks suuremaid vigu, et koalitsioonipartnerid ei jaganud uut valitsust moodustades ministriportfelle ümber, vaid jätsid kõik nendesse kätesse, kus nad olid ka varem. «See on kokkuleppimise küsimus ja meie kindlasti püüame need ministriametid, mis sotsiaaldemokraatidele tulevad, täita parimate võimalike inimestega, kes meie ridadest leida on,» lausus Mikser.

Küsimusele, mitut ministrikohta sotsiaaldemokraadid endale soovivad, vastas ta, et erakond lähtub sellest, et tegemist on võrdse partnerlusega. «Ma ei näe, et meie positsioon peaks kuidagi olema mittevastav meie osakaalule selles valitsuses. Tegemist on kahe osapoolega enamusvalitsusega, kumbki pool ei ole liigne, kummalgi poolel on oma ootused ja soovid, mida tuleb respekteerida,» märkis Mikser

Oma isiklikust eelistusest rääkides ütles Mikser, et talle on erakordselt südamelähedane nii välis- kui kaitsepoliitika ehk julgeolekupoliitika laiemalt, mis on mõlema ministeeriumi tähelepanu keskmes. «Need on ministeeriumide haldusalad, mis mind väga sügavalt isiklikult huvitavad, mis on minu arvates Eestile tänasel hetkel erakordselt tähtsad. Ma ei varja oma huvi kummagi vastu, aga kus konkreetselt saab olema minu vastutusala loodavas valitsuses, see, ma loodan, on selge juba lähipäevil,» märkis Mikser, kes oli aastatel 2002-2003 Siim Kallase valitsuses kaitseminister.

Reformierakonna volikogu koguneb koalitsioonilepingut arutama teisipäeva ning SDE volikogu kolmapäeva õhtul. Kui volikogud kiidavad lepingu heaks, saab see tõenäoliselt allkirjad neljapäeva hommikul, enne kui toimuvad riigikogu juhatuse valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles