Uus valitsusliit tõstab esimese ja teise lapse toetuse 45 eurole

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas koalitsioonikõnelustel.
Taavi Rõivas koalitsioonikõnelustel. Foto: Liis Treimann / Postimees

Algselt lapsetoetuste kolmekordistamist nõudnud Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) leppis täna Reformierakonnaga kokku, et esimese ja teise lapse toetus tõuseb järgmisest aastast 19,18 eurolt 45 eurole kuus.

«Pered, kes vajavad riigi tuge enam, saavad veel 45 eurot vajaduspõhist toetust lisaks ehk kokku 90 eurot nii esimese kui teise lapse kohta,» ütles reformierakondlasest peaministrikandidaat Taavi Rõivas erakonna teatel.

Kolmanda ja iga järgneva lapse kohta on toetus juba praegu 76,72 eurot ning 2015. aasta algusest tõuseb see kehtiva seaduse järgi 95,9 euroni. Parteid teatasid täna otsusest tõsta kolmanda lapse toetus 100 euroni.

Rõivas ütles täna riigikogus ajakirjanikele, et lastetoetuste tõstmisele kulub hinnanguliselt 78 miljonit eurot aastas.

Ta märkis, et see summa võib veel täpsustuda, sest pärast tõusu asuvad eeldatavalt vajaduspõhist toetust senisest aktiivsemalt taotlema perekonnad, kellel on toetuseks õigus, aga pole seni seda teinud.

SDE esimees Sven Mikser nimetas toetuste kokku lepitud tõusu suureks sammuks sotsiaaldemokraatide eesmärgi suunas tõsta lapsetoetused 60 euroni kuus. «Lisanduv suhtelises vaesus elavate perede lastetoetuse tõus aitab kindlasti vaesuses elavate laste olukorda leevendada,» ütles ta erakonna pressiesindaja vahendusel.

Lisaks leppisid erakonnad kokku, et uus valitsusliit käivitab programmi lasteaiakohtade puuduse kaotamiseks käimasoleva Euroopa Liidu eelarveperioodi jooksul ning lastehoiuvõimaluste avardamiseks makstakse omavalitsustele toetust.

Lapsetoetuste kolmekordistamine oli SDE üks valimislubadus 2011. aastal toimunud riigikogu valimiste kampaanias. Toetuste märgatavat tõstmist taotlesid nad venitamistaktikat kasutades ka mullu sügisel riigieelarve eelnõu teisel lugemisel.

Eelmisel nädalal otsustas riigikogu sotsiaalkomisjon saata teisele lugemisele sotsiaaldemokraatide aastate eest algatatud eelnõu, mis partei valimislubaduse täidaks ehk tõstaks esimese ja teise lapse eest makstava lapsetoetuse 57,54 eurole kuus. Eelnõu teine lugemine toimub 8. ja lõpphääletus 10. aprillil.

SDE algatas eelnõu juba 2011. aasta aprillis, vaid paar nädalat pärast uue parlamendikoosseisu kogunemist. Komisjoni päevakorda tõsteti see eelmisel nädalal uuest valitsusliidust kõrvale jääva Isamaa ja Res Publica Liidu initsiatiivil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles