Reformierakonna volikogu kiitis heaks koalitsioonilepingu SDEga

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtupoolikul kogunenud Reformierakonna volikogu otsustas heaks kiita koalitsioonilepingu sõlmimise ja valitsuse moodustamise Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga.

«Oleme teinud põhjalikku tööd. Meie jaoks on algusest peale olnud eesmärk moodustada koalitsioon, kellel on parimad lahendused Eesti inimeste sissetulekute suurendamiseks, lastega perede igapäevase toimetuleku kindlustamiseks ja riigi julgeoleku tagamiseks,» ütles Reformierakonna volikogu esimees Kristen Michal erakonna pressiesindaja teatel.

«Reformierakonna volikogu sai täna koalitsioonilepingut arutades kindluse, et loodav valitsusliit need eesmärgid saavutab. Kõigil lubadustel on reaalne rahaline kate olemas ja tagatud on eelarve struktuurne tasakaal,» lausus Michal. Ta lisas, et kindlasti on tervitatav see, et uue valitsusega muutub riigijuhtimine paindlikumaks ja avatumaks.

«Olulisel kohal on koalitsioonileppes riigi julgeoleku jätkuv kindlustamine. Tagame kaitsekulud vähemalt 2 protsenti SKTst. Seisame Rail Balticu, Baltic Connectori ja LNG terminalide rajamise eest. Need sammud suurendavad nii regionaalset konkurentsivõimet kui julgeolekut, ühendades Eestit veelgi enam füüsiliselt Euroopaga,» selgitas Michal.

Michali sõnul vähendab uus valitsus tuntavalt tööjõumakse ning jätkab tulumaksu langetamist. Lisaks plaanib koalitsioon tõsta maksuvaba miinimumi 154 euroni ning toetada töötuskindlustuse määra vähendamist 0,6 protsendi võrra.

«Samuti jätkab uus valitsusliit lastetoetuste tõusu reformi, kahekordistades enam abi vajavate perede toetused. Suurenevad ka esimese ja teise lapse toetused, mis tõusevad 45 euroni ja pered, kes vajavad riigi tuge enam, saavad veel 45 eurot vajaduspõhist toetust lisaks ehk kokku 90 eurot nii esimese kui teise lapse kohta. Kolmanda lapse toetus tõuseb 76,7 eurolt 100 euroni,» sõnas Michal.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus ja volikogu kogunevad koalitsioonilepingut arutama homme õhtul.

Koalitsiooni moodustamiseks peavad mõlema erakonna volikogud lepingu heaks kiitma. Juhul, kui ka SDE lepinguga nõustub, saab uus koalitsioonileping allkirjad neljapäeval enne riigikogu juhatuse valimisi.

Eile riigikogus jätkunud koalitsiooniläbirääkimistel leppisid Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond kokku vastutusvaldkondade jaotuse. Uues valitsusliidus on Reformierakonnal peaministri, välisministri, siseministri, rahandusministri, tervise- ja tööministri, keskkonnaministri, väliskaubandus- ja ettevõtlusministri ning kultuuriministri portfellid.

Sotsiaaldemokraatlikul erakonnal on uues koalitsioonis kaitseministri, sotsiaalhoolekande, majandus- ja taristuministri, haridus- ja teadusministri, põllumajandusministri ja justiitsministri portfellid ning riigikogu esimehe ametikoht.

Reformierakonna juhatus arutab ministrikandidaatide nimetamist kas selle nädala teises pooles või järgmise nädala alguses. SDE kandidaadid peaksid selguma lähipäevil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles