Vangide välisriikidele üleandmise taotlemine on sagenenud

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Justiitsministeeriumi hinnangul on kohtulikult karistatud isikute välisriikidele üleandmise menetluste hulk võrreldes eelnevate aastatega märgatavalt suurenenud.

Vangide vahetuse käigus menetles Eesti mullu rohkem kinnipeetavate vastu võtmise taotlusi (19) kui väljasaatmise soove (15).

Reaalselt andis Eesti üle karistuse kandmise jätkamiseks Leedule 4 isikut, Lätile 1 isiku ja Soomele 1 isiku.

Eestisse toodi 4 isikut Soomest, 1 Leedust ja 1 tribunali kokkuleppe alusel.

Lisaks 6 isikut Soomest, kelle Eesti on Soomele varasemalt loovutanud.

Kohtulikult karistatud isikute üleandmise menetluste hulk on võrreldes eelnevate aastatega märgatavalt suurenenud.

«Aastate jooksul on Soome olnud riigiks, kes on Eestile esitanud enim Euroopa vahistamismäärusi. Eesti loovutab oma kodanikke tingimusel, et neile mõistetud karistus tuleb kandmisele Eestis,» seisab justiitsministeeriumi statistikas.

Seetõttu on Soomest 2009 tulnud Eestisse karistust kandma 6 isikut ning menetluses on Saksamaale ja Itaaliasse loovutatud isikute taotlused.

EL Nõukogu raamotsuse Euroopa vahistamismääruse ja liikmesriikidevahelise üleandmiskorra kohta alusel esitati Eestile mullu 38 taotlust isikute loovutamiseks.

Eestis koostati 45 Euroopa vahistamismäärust. Reaalselt loovutati Eestile 21 isikut. 9 isikut, kelle suhtes Euroopa vahistamismäärused koostati, on seni rahvusvaheliselt tagaotsitavad, 8 isiku suhtes on veel menetlus pooleli ning 7 isikut tabati Eestis.

Lisaks toodi Eestisse 14 isikut, kelle loovutamist taotleti varasematel aastatel.

Euroopa Liidu riikidest enim Euroopa vahistamismääruseid isikute loovutamiseks on Eestile esitanud Soome – 14.

Prantsusmaale loovutas Eesti 9 juveeliröövide toimepanemises süüdistatud isikut. Eesti on taotlenud isikute loovutamist kõige rohkem Soomest (9), Suurbritanniast (7), Saksamaalt ja Lätist (5) ning Hollandist (4).

Isikute väljaandmiseks esitas mullu taotlusi kolmel korral Ameerika Ühendriigid. Ühe taotluse esitas Norra ja ühe Venemaa. Kõik taotlused ka rahuldati.

Eesti taotles samuti Norrast ja Venemaalt ühe isiku välja andmist. Norra taotlus rahuldati, kuid Venemaal põgenes isik vahi alt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles