Nestor: võimuliidu lubaduste kulud kaetakse kild killu haaval

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valis täna salajasel hääletusel esimeheks Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluva Eiki Nestori, aseesimeestena jätkavad reformierakondlane Laine Randjärv ja keskerakondlane Jüri Ratas.
Riigikogu valis täna salajasel hääletusel esimeheks Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluva Eiki Nestori, aseesimeestena jätkavad reformierakondlane Laine Randjärv ja keskerakondlane Jüri Ratas. Foto: Toomas Huik

Vastvalitud riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) ütles täna pressikonverentsil, et uue võimuliidu poolt antud lubaduste kulutustele pole ühte suurt katteallikat, vaid see pannakse kild killu haaval kokku.

«Pean ütlema, et pole sellist ühte suurt katteallikat kulutuste täitmiseks. Need on kild killu haaval kokku kogutud miljonid. Meil oli vaidluse all võimalus kasutada ühte suurt tuluallikat, kuid selles me kokkuleppele ei jõudnud,» sõnas Nestor.

«Teist võimalust ka ei olnud. Mitmed seaduseelnõud vast on juba tuttavad ja riigikogus käinud, kuid pole vastu võetud. Need tuleb siia uuesti tuua. Näiteks ettevõtete autode sisendkäibemaksu teema annab olulise osa tuludest.»

Nestor avaldas lootust, et riigikogu võtab vastu ka töötamise registri loomist puudutavad eelnõud. «Kõik need kokku peavad andma selle katteallika,» lisas ta. «Kindlasti tuleb ausalt öelda, et pole pääsu ka tubaka- ja alkoholiaktsiisi tõusust. Muudatused toimuvad erimärgistatud kütuse kasutamisel. See on põllumajandusele ja kalalaevadele ilmselt tõhusam viis nende toetamiseks. Mitte siis madalama aktsiisiga kütusega, vaid hoopis sihtotstarbeliste toetustega.»

Riigikogu aseesimees Laine Randjärv (Reformierakond) lisas, et tulud ja kulud on tasakaalus. «Struktuurne tasakaal ja matemaatilised numbrid on praegu planeeritud võrdsetena. Kui ühel pool on 172,1 miljonit eurot kulu, siis teisel pool on 172,1 miljonit eurot tulu.»

Nestori sõnul olid koalitsiooniliikmed tulumaksuvaba miinimumi tõusu ja töötuskindlustusmakse määra alandamisel üksmeelel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles