Ansip: minu raskeim aeg ei olnud pronkssõduri äraviimine

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansipi viimane päev peaministrina.
Andrus Ansipi viimane päev peaministrina. Foto: Liis Treimann

Eelviimast päeva peaministri ametis olev Andrus Ansip ütleb intervjuus Postimehele, et kui seni on peetud tema raskeimaks ajaks pronkssõduri äraviimist, siis tegelikult see nii ei olnud.

Kujutate te tänasel päeval ette, et tulete kunagi Siim Kallasele sarnaselt - küll ehk veidi edukamalt - peaministrikohale tagasi?

Üheksa aastat on ikka väga pikk aeg ja igal asjal on oma algus ja lõpp. Eesti oludes on üheksa aastat ikka erakordselt pikk aeg ja ka Euroopa mõistes, kuna praegusel hetkel olen ma ikka veel kõige pikema  staažiga peaminister Euroopa Liidus. On aus loovutada peaministri amet või vabastada peaministri tool uuele inimesele aasta enne valimisi. Valijatel peab olema õigus ja võimalus hääletada kas ametisoleva peaministri poolt või siis vastu. Ma ei astu ju tagasi välise surve tõttu, see on ammu küpsenud otsus.

Oli see taktikaliselt õige otsus teatada oma loobumisest kaks aastat tagasi?

Mida taktika all silmas pidada? Selles olen küll veendunud, et sellise otsuse langetamine on põhimõtteliselt õige. Kas see oli taktikaliselt õige... Selle üle võib diskuteerida, sest meie oludes juhtus ju nii, et hakati ründama kõiki, kellest eeldati, et neist võiks saada minu järeltulija. Samas olen üldiselt püüdnud olla sirgejooneline ja selgesõnaline ning minu meelest on ka selles, kui võid milleski kindel olla, palju väärtuslikku. Jah, see tõi kaasa rünnakud, aga samas on kindel teadmine, mis juhtuma hakkab, ka midagi väärt. Olen Eesti rahvale väga tänulik nende aastate eest. See on olnud väga vastutusrikas aeg, samas väga suur au. Olen üks vähestest, kellele see au on osaks langenud.

Milline on see õpetus, millised peaministriametist enese jaoks isiklikult kaasa võtate?

Minu jaoks on need head aastad olnud. On raskemaid, vähem raskeid aegu olnud. Olen kogu aeg ühtviisi tööd teinud. See sõltub inimesest, kui palju ta oma päevast tööle pühendab. Ei sõltu ametist, kui palju oled valmis tööle pühendama. See sõltub inimesest. Minu jaoks on need aastad väga head, vastutusrikkad aastad olnud. Ja mulle on see töö meeldinud. Ka siis, kui on kritiseeritud, ka siis, kui on raske olnud. Palju on räägitud, et minu raskeimad ajad on olnud seoses pronkssõduri kalmistule viimisega. Tegelikult ei olnud. Kõige raskem aeg peaministrina oli kriisieelne aeg. Raske oli riigile reserve koguda, sest ka siis, kui majandus kiirelt kasvas, oli neid, kes arvas, et õige hoo saab riigi majandus sisse siis, kui võtta riigile üks korralik laen.

Postimehe ajakirjaniku Tuuli Kochi pikka intervjuud lahkuva peaministriga loe homsest paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles