ERJK kahtleb Sky Plusi eurosaadiku kampaania seaduslikkuses

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SKY PLUS
SKY PLUS Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) aseesimees Kaarel Tarand väljendas muret teisipäeval SkyMediale saadetud kirjas raadiokanali Sky Plus eurosaadiku kampaania pärast, sest sel võib tekkida seadusandlusega vastuolusid.

«Komisjon soovib osutada, et sel kampaanial võib kehtiva seadusandlusega tekkida mitmeid vastuolusid ning nii avalikkuse kui ka raadiokanali enda huvides on sellele õigeaegselt tähelepanu pöörata,» seisis kirjas.

«Nagu lubab kampaaniat tutvustav info, toimub kõigepealt hääletusprotsess, mille tulemusena valitakse välja kaks enim hääli saanud. Isikud kutsutakse seejärel raadiokanali otse-eetrisse debatile ning lõplikule väljavalitule lubatakse kampaania korraldamist. Valimiskampaania korraldamine tähendab, et nimetatud isik on raadiokanali poolt reklaamitud.»

ERJK juhtis tähelepanu, et meediateenuste seaduse paragrahv 14 kohaselt peab raadioteenuse osutaja aktiivse valimisagitatsiooni ajal andma samaväärse esinemisvõimaluse põhjendamatu viivituseta ka teisele erakonnale või poliitilisele liikumisele tema kirjalikult edastatud soovi korral.

«Erakonnaseaduse (EKS) paragrahv 123 lõige 2 punkti 2 kohaselt on juriidilise isiku annetused keelatud. Juhul, kui kandidaadile pakutakse tasuta teenust, antud juhul reklaamiteenust, on tegemist keelatud annetusega EKS-i mõttes. Keelatud annetuse tegemise eest karistatakse juriidilist isikut EKS paragrahv 1218 lõigu 2 alusel rahatrahviga kuni 15 000 eurot (alates 01.04.2014). Samuti loob see Teie kampaania raames võitnud isiku jaoks olukorra, kus EKS paragrahv 124 lõige 1 kohaselt peab ta saadud keelatud annetuse tagastama ehk siis raadiokanali kehtiva reklaamiteenuste hinnakirja alusel saadud reklaamiteenuse maksumuse raadiokanalile tasuma.»

Komisjon palus Sky Plusil kampaania läbiviimisel neid asjaolusid arvesse võtta ning edasise tegevuse osas lähtuda seaduses sätestatud nõuetest.

Talent.ee juhatuse liikmele Madis Bleierile tuli ERJK tänane kiri üllatusena. Tema sõnul olid nad enne kampaania korraldamist tutvunud erinevate õigusaktidega ning vastuolu ühegi seadusega ei nähtud. Bleier lubas ERJK kirjaga tutvuda ning pärast seda teemat täpsemalt kommenteerida.

Sky Plusilt ei õnnestunud Postimehel telefonitsi kommentaari saada.

Talent.ee keskkonnas avaldati teisipäeval, 18. veebruaril kuulutus Euroopa Parlamendi saadiku kandidaadi töökohale ning esimesed avaldused laekusid juba samal päeval. Märtsi alguses valiti kandidaatide seast välja teise vooru pääsenud, kes saavad enda ja oma vaadete tutvustamiseks eetriaega Sky Plusi hommikuprogrammis. Kampaania korraldajate sõnul valitakse rahvahääletuse tulemusena finalistide seast 31. märtsiks välja võitja, kes esitatakse Euroopa Parlamendi valimistel ametlikuks üksikkandidaadiks ning kellele Talent.ee ja Sky Plus korraldavad valimiskampaania.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles