Mikser: sotside valitsusse minek oli ainuõige otsus

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser kinnitas täna erakonna üldkogul, et sotsiaaldemokraatide valitsusse minek oli ainuõige otsus, sest uue koalitsiooni tegevusprogramm kannab selgelt sotsiaaldemokraatlikku pitserit.

«Minult on viimastel nädalatel tihti küsitud, kas oli ikka õige minna nii lühikeseks ajaks enne valimisi valitsusse ja  pealegi veel Reformierakonnaga, keda on peetud meie peamiseks ideoloogiliseks vastaseks. Muidugi oli see õige otsus,» lausus Mikser, lisades, et vaid valitsusvastutust kandes on võimalik oma eesmärke ellu viia. 

 «45-eurone toetus pere esimesele ja teisele lapsele on vähem kui 60 eurot, mille eest me oleme võidelnud, aga see on ikkagi pea kaks ja pool korda rohkem, kui riik on raatsinud oma lastele maksta viimase kümnendi jooksul. Ja ärgu keegi arvaku, et oleme loobunud eesmärgist viia lastetoetuste määr 60 euroni,» märkis Mikser.

SDE esimehe sõnul väärib selget vastust see, miks olid sotsid valmis sõlmima koalitsioonilepet just paremliberaalse Reformierakonnaga.

«Siinkohal tahan meenutada Iisraeli kunagise kaitseministri Moshe Dayani kuulsaid sõnu pärast Camp Davidi rahuleppe sõlmimist Iisraeli ja Egiptuse vahel. Dayan ütles nii: «Kui tahad rahu üle läbi rääkida, siis peadki seda tegema vaenlaste, mitte sõpradega»,» märkis Mikser.

Ta lisas, et muidugi ei ole vastne koalitsioonipartner sotside vaenlane, vaid kõigest konkurent. «Mida ma öelda soovin, on see: meie maailmavaatelised erimeelsused Reformierakonnaga ei ole kuhugi kadunud, aga meie eesmärk koalitsioonikõnelusi alustades ei olnudki kunagi kahe erakonna programmide sarnaseks kirjutamine. Meie eesmärk oli mõõdukam ja mõistlikum: leida ühisosa, mille pinnal leppida kokku ambitsioonikas, aga realistlikult ellu viidav tegevuskava,» lausus ta.

Mikseri sõnul ei arva ta, et koalitsioonilepingut lugedes tuleks apteegikaaluga üksikuid punkte vaagida, et jõuda selgusele, kumma osapoole lubadusi sellesse leppesse rohkem kirja sai. «Arusaadavalt peegeldab iga lepe kompromissi, milles on olulisel kohal ka kummagi poole valmisolek aktsepteerida partneri huve ja ootusi,» lausus Mikser.

Sotsiaaldemokraatide liider avaldas hea meelt ka selle üle, et koos koalitsioonipartneriga leiti lahendused, mis lubavad ajakohastada integratsiooni- ja kodakondsuspoliitika aspekte ning muuta Eesti valimissüsteem koos poliitilise mänguväljaga avatumaks.

 Mikseri sõnul ei ole ükski koalitsioonilepe täiuslik, peegeldades alati kompromisse. Sotsiaaldemokraatidel ja reformierakondlastel  õnnestus kokku leppida ambitsioonikas, kuid teostatavas tegevuskavas, lisas ta.

 «Keerulised ajad nõuavad meilt valmisolekut langetada julgeid ja kiireid otsuseid. Uues valitsuses ei ole portfellita ministrit, kelle ülesandeks on teeselda haldusreformi, vaid iga minister peab igal ajahetkel arvesse võtma oma haldusalas tehtavate otsuste regionaalseid mõjusid. Samuti peab tänasel päeval iga minister olema ka kaitseminister ja küsima endalt pidevalt, mida saan mina oma haldusalas teha selleks, et Eesti sisemine ja väline julgeolek oleks parimal moel kaitstud,” rääkis kaitseministrina töötav Mikser.

«Me elame läbi ajahetke, mis väga olulisel määral muudab kogu Euroopa arusaamist meid ähvardavatest ohtudest. Meie ülesanne on tagada, et ka ülejäänud Euroopa, ülejäänud maailm mõistaks nende muutuste sügavust,» selgitas Mikser. Tema sõnul on samas täna lubamatu külvata ärevust ja paanikat, sest Eesti on hästi kaitstud - lisaks kaitseväelastele ja kaitseliitlastele tagavad Eesti julgeolekut liitlased Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

«Sõjatrummide tagumine sisepoliitilise nähtavuse saavutamiseks või ajakirjanduse müüginumbrite kasvatamiseks on vastutustundetu,» ütles Mikser.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles