Riigiduuma tühistas Musta mere laevastiku lepped Ukrainaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade sõjalaevadele Sevastoopoli sadamas.
Vaade sõjalaevadele Sevastoopoli sadamas. Foto: SCANPIX

Vene riigiduuma kiitis esimesel lugemisel ühehäälselt heaks Musta mere laevastikku puudutavate Vene-Ukraina lepingute tühistamise, toetades president Vladimir Putini sellekohast ettepanekut.


Eelnõu poolt hääletas 443 saadikut, vastuhääli ei olnud.

Eelnõu esitati riigiduumale 28. märtsil, seda toetasid kõik fraktsioonid.

Venemaa Musta mere laevastik baseerub Krimmi sadamalinnas Sevastopolis. Vene väed võtsid Krimmi pärast Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši tagandamist veebruari lõpus oma kontrolli alla ja Moskva liidendas poolsaare.

Eelnõu tühistab 28. mail 1997 sõlmitud Vene-Ukraina lepingud Musta mere laevastiku jagamise parameetrite, Vene Musta mere laevastiku staatuse ja Ukrainas baseerumise tingimuste ning Musta mere laevastikku puudutavate vastastikuste maksete kohta. Samuti tühistati Venemaa Musta mere laevastiku Ukrainas baseerumise tingimusi sätestav lepe, mis allkirjastati 2010. aasta 21. aprillil Harkivis.

Harkivi kokkuleppega pikendati laevastiku paiknemist Sevastopolis 25 aasta võrra 2042. aastani ning Moskva nõustus alandama Ukrainale müüdava gaasi hinda 30 protsenti.

Eelnõu lisa kohaselt on Vene-Ukraina lepingud sisutühised pärast Venemaa ja Krimmi vahelise lepingu allkirjastamist 18. märtsil 2014, kuna sellest alates on Musta mere laevastiku staatus ja baseerumistingimused Sevastopolis reguleeritud Vene seadustega.

Riigiduuma SRÜ asjade komisoni juht Leonid Slutski nimetas hääletust ajalooliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles