Reinsalu: ajutine valitsus röövib 200 000 pensionärilt emapensioni

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga pensionäri kohta tuleb üks alla 15-aastane laps.
Iga pensionäri kohta tuleb üks alla 15-aastane laps. Foto: Toomas Huik / Postimees

IRLi esimees Urmas Reinsalu väidab, et eelarve aukude lappimiseks võtab ajutine valitsus ligi 200 000 tänaselt pensionärilt ära emapensioni. «Nad ei jää ilma,» vastas Reinsalu hirmujutule Reformierakonna aseesimees Remo Holsmer. «Selle jõustumine lükkub lihtsalt edasi.»

Holsmer ütles, et nad plaanivad vanemapensioni kolmandat etappi tõesti edasi lükata aastasse 2018, mis tähendaks seda, et selle ajani saaksid lapsega pensionärid viis eurot vähem.

Vanemapensioni kahte esimest etappi ei plaani valitsus vaidlustada, ütles Holsmer. «Me tõstame lastetoetusi ja maksame edasi vanemahüvitist seniste põhimõtete järgi.»

Reinsalu ütles aga, et pensionäride arvelt võetakse eelarve aukude lappimiseks 23 miljonit eurot aastas, mis teeb kolme aasta peale pea 70 miljonit.

Reinsalu sõnul näitavad uuringud, et lapsi kasvatanud vanema pension on teistega võrreldes väiksem, kuna väikelast kasvatava vanema tööelust kõrvale jäämine avaldab negatiivset mõju tema tööstaažile. 2012. aastal kehtestas IRL emapensioni, et selline ebaõiglus kaoks: et laste kasvatamise tööd väärtustada ja lapsevanemate heaolu suurendada,» ütles Reinsalu.

Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu esimehe ja IRLi liikme Andres Ergma sõnul kavatsevad pensionärid võidelda oma õiguste eest kõigi seaduslike vahenditega. Ta lisas, et pensionäridel on esimene võimalus väljendada oma suhtumist emapensioni edasilükkamisse juba Europarlamendi valimistel.

Emapensioni kaotamise vastu on ka Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap, kelle sõnul ei tohi suhtuda juba vastu võetud seadustesse kergekäeliselt ega taganeda lapsevanemaid puudutavatest otsustest. Ta lisas, et ühest küljest on positiivne, et tõstetakse peretoetusi, kuid seda ei saa teha juba olemasolevate arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles