Eesti aitab 10000 euroga Aafrikas surmavat viirust peatada

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rose Komono, kes oli esimene, kes Ebola-viirusest paranes, poseerib Guineas kliiniku ees.
Rose Komono, kes oli esimene, kes Ebola-viirusest paranes, poseerib Guineas kliiniku ees. Foto: SCANPIX

Välisministeerium eraldab Maailma Tervishoiuorganisatsioonile (WHO) 10 000 eurot, et tõkestada Ebola-viiruse levikut Guineas, Libeerias ja Sierra Leones.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on tegemist väga kiiresti leviva viirusega, mille kiire tõkestamine on hädavajalik.

«Peame ära hoidma suurema epideemia, mis kõige halvema stsenaariumi korral võib hakata massiliselt levima nii Guineas kui ka naaberriikidesse,» lisas ta.

Märtsi lõpus avastati välisministeeriumi teatel Kagu-Guineas kiiresti leviv ja eluohtlik Ebola-viirus.

4. aprilliks oli 143 kliiniliste tunnuste alusel diagnoositud Ebola-viirus juhtumit, millest 86 olid surmajuhtumid.

WHO on hoiatanud ka Guineaga piirnevaid riike puhangu tekkimisest. Sierra Leone ja Libeeria on teatanud samuti haigestunutest ja 11 surmajuhtumist aprilli alguseks.

WHO abi eesmärk on vältida edasist viiruse puhangu laienemist Guineas ja piiriüleselt, luua töötav seire- ja hoiatussüsteem, aktiivne järelkontroll uute kahtluse korral ning haiglanakkuste vähendamine.

Samuti plaanib WHO korraldada omavalitsuste ja meditsiinitöötajate koolitusi ning võtta kasutusele ettevaatusabinõud kõigis kõrge riskiga piirkondade tervishoiuasutustes ning mujal riigis. Ka toetatakse laborivarustuse hankimist Ebola juhtude analüüsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles