Noorkonservatiivid: Gruusia sõja põhjuseid tuleb otsida Vene energiapoliitikast

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid Kaspia merel.
Naftapuurtornid Kaspia merel. Foto: SCANPIX

Noored Konservatiivid leiavad, et Gruusia konflikti põhjuseid tuleb otsida Venemaa energiapoliitikast ning Eesti peab hoiatama oma sõpru Euroopas, kuna liiga pehme käitumine Venemaa suhtes võib Euroopa tulevikus viia energiakriisi.

«Euroopa peab tugevamalt seisma oma huvide eest arendada Venemaast sõltumatut energiapoliitikat, vaguralt paremate aegade ootamine võib meile mõnel külmal talvel  hiljem karmilt kätte maksta», sõnas Noorte Konservatiivide Tallinna Klubi esimees Imre Mürk.



Gruusia on oma geograafilise asendi tõttu Euroopa jaoks väga vajalik riik, arendamaks Venemaast sõltumatut gaasi ja nafta importi Aasiast Euroopa suunas.



Noored Konservatiivid kutsuvad üles enda jaoks lahti mõtestama Gruusia-Venemaa konflikti tagamaid, milleks on Venemaa ambitsioon kasvatada läbi energeetika oma mõjujõudu maailmas.



«Ainus Euroopa jaoks arvestatav Venemaale alternatiivne energiatarnija asub Kaspia mere regioonis, see on Aserbaidžiaan. Kaspia mere nafta jõuab maailmaturule mööda Baku-Thbilisi-Ceyhan (BTC) torujuhet, mis saab alguse Bakust läbib Gruusia ja jõuab Türgi  Vahemereäärsesse sadamalinna Ceyhani,» seisab noorkonservatiivide avalduses.



BTC ehitati tugeva USA toetusega, torujuhtme  võimsus on miljon barrelit naftat päevas, mis on ligi veerand võrreldes Venemaa naftaekspordiga, meenutavad noorpoliitikud.



On selge, et Venemaa soovib tugevdada energeetika kaudu oma mõju maailmas. Gazpromi juht Aleksei Miller on korduvalt rõhutanud, et Venemaa poliitika on kontroll maailma nafturu üle OPEC-ilt üle võtta, seega soov BTC läbi lõigata on sündmuste igati loogiline jätk, seisab Noorte Konservatiivide avalduses.



Gruusia demokraatlikult valitud valitsuse sõjaga kukutamine on osa Vene Föderatsiooni energiapoliitikast, sest torujuhe on rahastatud täielikult Lääne kapitali poolt ja Venemaa mõju sellele on olematu. Gruusia on kõige lähem koht, kus Venemaa saab kontrolli torujuhtme üle enda kätte haarata, leidsid noorkonservatiivid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles