Moskal: Vene eriteenistused plaanivad provokatsioone Lääne-Ukrainas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed relvastatud aktivistid Donetskis.
Venemeelsed relvastatud aktivistid Donetskis. Foto: SCANPIX

Rahvasaadik Gennadi Moskal rääkis usalduslikele allikatele viidates, et Venemaa eriteenistused valmistavad aprilli lõpuks ette laiaulatuslikke provokatsiooni Lääne-Ukraina oblastites.

28. aprill on päev, mis aastal 1943 oli SSi jalaväediviisi Galiitsia sünnipäevaks. Samal päeval kavatsetakse Lvivi, Ivano-Frankivski ja Ternopili kesktänavatel viia läbi demonstratsioone, kus inimesed kannaksid kõnealuse diviisi sümboolikat. Lisaks plaanitakse kasutada loosungeid, mida Kagu-Ukraina elanikud saaks tajuda kui ohtu vabadusele, elule ja varale.»

Batkivštšina fraktsiooni kuuluva Moskalini jõudnud informatsiooni järgi tahetakse ärgitada inimesi separatiste hävitama, korraldama pogromme kommunistliku ja Regioonide Partei piirkondlike esinduste ning administratiivhoonete vastu.

Moskali arvates on nende aktsioonide eesmärgiks tekitada separatistlike meeleolude uut lainet Kagu-Ukrainas. «Taoline teave on saadud allikatelt, kes on absoluutselt usaldusväärsed ja on selle erioperatsiooniga otseselt seotud.»

Tema sõnul kavatseb Venemaa saata Lvivi, Ivano-Frankivski ja Ternopili oblastitesse läbi Tšernigivi oblasti piiripunkti agente, kes näevad välja tavaliste turistidena, et mitte äratada piirivalvurites kahtlust. Ukrainasse plaanitakse lähetada tuhatkond Vene eriagenti, kes valdavad vabalt ukraina keelt ja kes hakkavad aktiivselt osalema provokatsioonides.

Moskali andmetel on neist osa juba Lääne-Ukrainas ja seadnud sisse kontakte tavainimeste ning ühiskondlike organisatsioonidega.

Moskali arvates püüavad plaanitava erioperatsiooni autorid teha kõik selleks, et rahvusvaheline meedia hakkaks Vene agentide korraldatud aktsioone pidama «neonatsismi tärkamise ohuks, mis tekitab muret Lääne-Euroopas».

«Provokatsioonide üks eesmärk on ka 1.-9. mai vahemikku jäävate pühade kasutamine
laiaulatuslikeks agressiooniaktsioonideks kogu Ukrainas, mille eesmärgiks on vastandada «neonatside», SSi Galiitsia diviisi poolehoidjad, banderalased ja teised,» rääkis Moskal.

Oma sõnul tegi ta informatsiooni avalikuks selleks, et Vene erioperatsiooni väljatöötajad teaks, et Ukraina on nende plaanidega kursis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles