Eesti ja Brasiilia suhteid tihendaks veelgi viisavabadus Eesti kodanikele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia välisminister Celso Amorim ja Eesti välisminister Urmas Paet.
Brasiilia välisminister Celso Amorim ja Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Välisministeerium

Eesti välisminister Urmas Paet ütles tänasel kohtumisel Brasiilia välisministri Celso Amorimiga, et loodetavasti saavutavad kõik Euroopa Liidu riikide kodanikud õige pea viisavaba pääsu Brasiiliasse, arvestades ka, et juba aastaid kehtib Brasiilia kodanikele viisavabadus kõigisse Euroopa Liidu riikidesse reisimisel.

Eesti ja Brasiilia välisminister leidsid, et viimastel aastatel on Eesti ja Brasiilia suhtlemine muutunud tihedamaks, kuid kindlasti on äri- ja kultuurikontaktide edendamisel veelgi ruumi, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisminister Urmas Paet avaldas lootust, et Euroopa Liidu ja Brasiilia viisavabastuslepe saab allkirjastatud juulis toimuval ELi-Brasiilia tippkohtumisel.

«Viisakohustustest loobumine annaks veelgi tugevama tõuke majandus- ja kultuurisuhete ning turismi arengusse,» lausus Paet. «Et lõpetada Euroopa Liidu kodanike ebavõrdne kohtlemine, tuleb Euroopa Liidul Brasiiliaga võimalikult kiiresti viisavabadusleping sõlmida. Viisavabaduse saavutamine ka Eesti, Läti, Küprose ja Malta kodanike Brasiiliasse reisimiseks on võtnud liiga kaua aega,» märkis Paet.

Brasiilia on Eestile Ladina-Ameerika riikidest olulisim kaubanduspartner. «Eesti ettevõtjate huvi Brasiilia vastu on kasvamas näiteks põlevkivienergeetika ja IT-alal ning turismivallas,» sõnas Paet. Brasiilia on välisminister Urmas Paeti sõnul üks tähtsamaid Euroopa Liidu partnereid Lõuna-Ameerikas nii poliitiliste suhete kui ka majanduskoostöö osas. «Brasiilial tähtis roll ka laiemas rahvusvahelises plaanis,» lisas Paet.

Eesti välisminister Urmas Paet ja Brasiilia välisminister Celso Amorim kirjutasid täna Tallinnas alla Eesti ja Brasiilia poliitiliste konsultatsioonide läbiviimise leppele.

Välisministrid arutasid ka Eesti ja Brasiilia IT-alast koostööst Haiti riigi taastamisel. Paet ja Amorim arutasid veel olukorda Lähis-Idas ning Iraani tuumaküsimusega seonduvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles