Mikser: NATO tugevus heidutab Putini režiimi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Sven Mikser koos Ameerika Ühendriikide välisministri John Kerry ja teiste konverentsil osalejatega.
Kaitseminister Sven Mikser koos Ameerika Ühendriikide välisministri John Kerry ja teiste konverentsil osalejatega. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Sven Mikser rõhutas täna Atlantic Councili kõrgetasemel konverentsil, et agressiivselt tegutsevat Putini režiimi heidutab NATO liitlaste selge ja nähtav tugevus.

Mikser tõi paneeldiskussiooni esinedes välja, et Venemaa tegevus Ukrainas oli äratuskell paljudele riikidele, kes Gruusia sõja puhul äratuskella nupu kinni vajutasid ja naasid peatselt pärast olukorra rahunemist Venemaaga tavapärase suhtlemise juurde. «Venemaa tegevus Ukrainas ei olnud üllatus Kesk- ja Ida-Euroopa riikidele. Meie olime kogu aeg ärkvel,» ütles Mikser.

«Meie oleme veendunud, et NATO artikkel viis töötab, aga me ei tahaks näha olukorda, kus seda tuleb rakendada. Selliseid olukordi tuleb ennetada ja tugevad heidutusmeetmed on kõige kindlam viis nende ennetamiseks. Liitlaste selge, tugev ja nähtav kohalolek on üheselt arusaadav sõnum kollektiivkaitse toimisest, mida mõistab ka Putini reziim,» vahendas kaitseministri nõunik Mikseri sõnumit.

«Putin usub, et lühike eelhoiatusaeg töötab tema kasuks,» lisas Mikser. «Ta teab, et kui ta suudab agressiooni abil haarata naaberriikide territooriume ja luua maa peal niinimetatud uue reaalsuse, siis keskendub rahvusvaheline üldsus esmalt vägivalla lõpetamisele ja pingete de-eskaleerimisele ja muutunud piirid n-ö külmutatakse aastateks. Seetõttu on oluline parandada tunduvalt liitlaste eelhoiatusvõimet ja olla paremini teadlik nii Kremlis sepitsetavatest paanidest kui Vene üksuste liikumistest NATO piiride läheduses,» sõnas Mikser.

Washingtoni juhtiva mõttekoja Atlantic Councili konverentsil on kahe päeva jooksul esinenud asepresident Joseph Biden, välisminister John Kerry, Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, endine USA välisminister Madeleine Albright, NATO asepeasekretär Alexander Vershbow ning mitmed senaatorid, sh John McCain ja Christopher Murphy.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles