Poolas maetakse ümber hukkunud eesti sõdurid

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola sõjahaudade ühenduse Pomost liikmed kaevasid sellel nädalal Opole lähedal Wrzoskis lahti sõjahaua ning matavad ümber seal olnud Teises maailmasõjas Saksa poolel sõdinud eestlaste ja sakslaste säilmed.

Sõdurid olid maetud 1945. aastal suure tee kõrvale Wrzoski tuletõrjemaja kõrvale, kirjutab nto.pl. Kuigi sõjaaegsete dokumentide põhjal pidanuks hauas olema 22 hukkunud sõdurit, leidsid väljakaevajad sealt vaid 13 sõduri säilmed. Hauas oli ka kolm Saksa sõjaväe identifitseerimisžetooni, millel olevad kirjad näitasid, et žetooni omanikud võitlesid 20. Eesti Relvagrenaderide SS-diviisis.

Väljakaevamistel osalenud Pomosti liige Maximilian Frąckowiak ütles, et hauast leitud identifitseerimismärgid on väga halvas seisukorras ja ei ole kindel, kas nende alusel õnnestub sõdurite isikuid tuvastada.

Frąckowiak märkis, et sõjas hukkunute haudade lahtikaevamise eesmärk ei ole mitte ainult säilmete ümbermatmine, vaid ka võimalus maetute isikuid välja selgitada. Tema sõnul ei tea paljud perekonnad siiamaani Teises maailmasõjas kadunuks jäänud lähedaste saatusest ning väljakaevamised on üks võimalus sellesse küsimusse valgust tuua.

Wrzoski asub Opolest kaheksa kilomeetri kaugusel. 1945. aasta jaanuari lõpus toimusid Opole piirkonnas ägedad lahingud, milles osalesid ka 20. Eesti Relvagrenaderide SS-diviisi sõdurid. Mullu juulis kaevasid sõjahaudade ühenduse Pomost liikmed Opole lähedel Karczowis sõjahauast välja 23 eestlasest sõduri säilmed. Toona välja kaevatud sõdurid kuulusid 45. Relva-SSi grenaderirügementi, mis oli 20. Eesti Relvagrenaderide SS-diviisi allüksus.

Mullu juulis välja kaevatud sõdurite säilmed maeti ümber Krakowi lähedale Saksa sõjaväekalmistule.

45. Relva-SSi grenaderirügement oli põhiliselt eestlastest koosnev jalaväerügement 20. Eesti Relvagrenaderide SS-diviisi koosseisus. Rügement tegutses aastatel 1944-1945. Üksus osales ka 1944. aastal Eesti kaitselahingutes Narvas ja Sinimägedes.

Poola ajaloolane Jacek Cielecki ütles Postimehele, et Opole piirkonnas toimusid suuremad lahingud 25.- 31. jaanuaril 1945. Tema sõnul on sõjahaudade ühendusel Pomost kavas lähiajal jätkata Opole piirkonnas sõjahaudade lahtikaevamise ja säilmete ümbermatmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles