Paet: Euroopa Nõukogu põhimõtted on saanud tugeva löögi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tänasel Euroopa Nõukogu välisministrite kohtumisel Viinis ütles välisminister Urmas Paet, et viimastel kuudel on julgeolekuolukord Euroopas drastiliselt muutunud ning Krimmi annekteerimine, jätkuvad kokkupõrked Ida-Ukrainas ja hiljutine vägivald Odessas ei jäta kahtlust, et Euroopa julgeoleku ja Euroopa Nõukogu põhimõtteid on oluliselt rikutud.

Need sündmused vajavad Paeti sõnul ka Euroopa Nõukogu tõsist tähelepanu. «Näiteks tuleb nõuda, et Venemaa parlament tühistaks otsuse, mis lubab Ukrainas relvajõude kasutada,» ütles ta välisministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

Paet lisas, et tähtsad on pingutused 25. maiks planeeritud Ukraina presidendivalimiste kõikehõlmavaks ja sõltumatuks läbiviimiseks. Samuti on tema sõnul väga oluline rahvusvaheliste vaatlejate kohalolek.

Eesti peab Paeti kinnitusel oluliseks kiiret Euroopa Nõukogu õigus- ja seadusandluse abiprojekti rakendamist Ukrainale. «Ainult õigusriikluse austamine ja demokraatlik valitsemine ning edukas võitlus korruptsiooniga aitab kaasa Ukraina stabiilsele arengule,» lausus Paet. Ta lisas, et Eesti on juba toetanud Euroopa Nõukogu seadusandluse abiprojekti Ukrainas 10 000 euroga.

Paeti kinnitusel ei tohi Ukraina kõrval unustada ka teisi problemaatilisi regioone Euroopas. «Gruusia territoriaalset terviklikkust rahvusvaheliselt kokkulepitud piirides tuleb austada,» märkis välisminister Paet ning lisas, et Euroopa Nõukogu peab aktiivselt kasutama kõiki võimalusi konfliktist mõjutatud piirkondades probleemide lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles