Kaitseväelased sõitsid ära Kesk-Aafrika Vabariiki

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna varahommikul saadeti Ämari lennubaasis peetud tseremoonial teele esimene Eesti kaitseväe kontingent Kesk-Aafrika Vabariigis, mis osaleb Euroopa Liidu operatsioonil EUFOR RCA.

Kaitseväelasi tulid teele saatma peaminister Taavi Rõivas, Prantsusmaa suursaadik T.E. hr Michel Raineri, maaväe ülem kolonel Artur Tiganik ja 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus.

Peaminister Taavi Rõivas tuletas kaitseväelastele peetud kõnes meelde, et oma liitlaste abipalvele vastates võib Eesti kindel olla, et liitlased tulevad ka Eestile appi kui seda peaks vaja olema. «Kui Eesti on olemas oma liitlaste jaoks, siis on nad ka meie jaoks olemas,» ütles Rõivas.

Peaminister selgitas, et Ämari baasis seisvad Taani hävitajad ja Kevadtormil harjutavad liitlased ei ole otseselt seotud missiooniga Kesk-Aafrika Vabariigis, kuid see seos ei ole olematu. «See just iseloomustabki liitlaste vahelist solidaarsust, millel põhineb meie riigikaitse ja julgeolek,» tõi peaminister näite.

Rõivas märkis, et Eesti sõdurid on juba tõestanud oma professionaalsust ning tänu neile on Eesti usaldusväärne ja tõsiseltvõetav NATO liitlane. Peaminister lisas, et Eesti kaitseväelaste panus olukorra parandamiseks Kesk-Aafrika Vabariigis on arvestatav.

Ligi 50-liikmelisest kaitseväe Kesk-Aafrika Vabariigi kontingendist moodustab enamiku rühmasuurune üksus, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Lisaks jalaväelastele teenivad Kesk-Aafrika Vabariigis ka logistikud ja staabiohvitserid. Enamus kontingendi kaitseväelastest on eelneva sõjaliste operatsioonide kogemusega. Kontingendi ülem on kolonelleitnant Sten Allik ja rühmaülem kapten Tanel Rattiste.

Eesti kaitseväelased hakkavad paiknema Kesk-Aafrika Vabariigi pealinnas Banguis ja jalaväerühm hakkab tõenäoliselt läbi viima julgestus- ja toetusoperatsioone, et vabastada Aafrika Liidu rahuvalvemissiooni ja Prantsuse üksuseid vahetute operatsioonide läbiviimiseks. Eestlaste operatsioon Kesk-Aafrika vabariigis kestab augusti lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles