Alexander Stubb: mu Eesti sõbrad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb. Foto: Toomas Huik

Kaks aastat on kulunud sellest, kui kirjutasin esimese kolumni Postimehesse. Jutustasin siis, et olen Eesti fänn ning sain selleks juba lapsena tänu teie sportlaste saavutustele. Meenutamise põhjus on, et see on sedakorda mu viimane kolumn Postimehes.

Minu elus algab suvel loodetavasti uus etapp, kas europarlamendi saadikuna või erakonna Kokoomus esimehena.

Paari aasta jooksul on Eesti ja Soome koostöö suurepäraselt arenenud. Meie oma majandusliit on veelgi tihenenud: Eestis on praegu enam kui 4000 soomlaste ettevõtet ja Soomes töötab 46 000 eestlast kas ajutiselt või püsivalt. Ka umbes tuhat eestlaste ettevõtet on kindlustanud oma koha Soomes.

Paljudele väikestele Soome ettevõtetele on Eesti olnud ja on ka tulevikus keele ning kultuuri läheduse tõttu esimene loomulik trepiaste, kui tahetakse muuta oma ettevõtet rahvusvaheliseks. Meil on erisuhe, mis paistab välja nii kaubavahetusest kui ka investeeringutest.

Oleme teinud koos ka suurepäraseid praktilisi asju. Koos välisminister Urmas Paetiga oleme teinud kaks ekspordi edendamise reisi. Esimene sihtkoht oli Indoneesia 2012. aastal ja eelmisel aastal keskendusime Mehhikole.

Nüüd on teil värske väliskaubanduse minister Anne Sulling, kellega ma olen juba kohtunud. Tema saab edukat ekspordi edendamist jätkata juba uue Soome väliskaubandusministriga.

Tal on head hoiakud ning selleks tööks sobivad mitmekülgsed oskused. Fakt on, et koos saavad Soome ja Eesti kasvavatel turgudel rohkem kohtumisi ja rohkem tähelepanu. See annab meie ettevõtetele rohkem tehinguid.

Üks rõõmu allikas on olnud suurepärane koostöö president Toomas Hendrik Ilvesega, kes on olnud meie külaline ka Saariselän Lapland Retreatis. Ilves on üks suurtest Eesti vabaduse eest võitlejatest ja mul on temaga paljuski sarnane mõttemaailm. Oleme muuhulgas koos edendanud Euroopa Liidu Läänemere poliitikat. Suurepärane asi on ka kohe algav president Ilvese riigivisiit Soome. Tihtipeale kohtume ka Twitteris, sest ilmselt oleme ühevõrra innukad teadete saatjad.

Euroopa Liidu mõjutamises on Eestil ja Soomel samuti palju ühist. Oleme mõlemad väiksed ja terased. Ma usun, et mõlemad maad on mõjukamad, kui suuruse järgi eeldada võiks.

Oleme mõlemad pragmaatilised ja mõlemad sõltume ekspordist, eelkõige just teistesse ELi riikidesse. Seepärast on siseturu toimimine ja selle arendamine meie huvides. Eesti astus ELi kümme aastat tagasi. Koostööd on tehtud algusest peale ja leiame üksteist üles ka tulevikus.

Kirjutasin oma esimeses kolumnis, et naaberriigi vanimas ajalehes kirjutamine on suur au. Seda on see kaks aastat olnud ja ma tänan selle au eest. Eesti ja eestlased on alati mu südames.

Autor on Soome väliskaubandus- ja Euroopa asjade minister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles