Kuhu kaovad tuhanded türgi lapsed?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike türklane Kemal Atatürgi mausoleumi ees.
Väike türklane Kemal Atatürgi mausoleumi ees. Foto: SCANPIX

Suur osa 3249 Türgist kadunud lapsest on praeguseks Lähis-Idas, kus nad on rakendatud seksitöötajatena, nentis Kadunud Laste Platvormi nimelise organisatsiooni rajaja Yahya Durmaz intervjuus ajalehele Hürriyet.
 


Durmaz, kes põhitegevuselt on ärimees, seadis organisatsiooni eesmärgiks leida üles tuhanded kadunud noored türklased, kellest enamuse moodustavad tüdrukud. Ta võttis ühendust vabatahtlikega seitsmes riigis ning leidis kadunud laste jälgi väga erinevatest kohtadest – nii Süüriast ja Afganistanist kui ka Euroopast ja Kaug-Idast.

«Ma olen näinud lapsi, kelle müüsid või «üürisid välja» nende oma vanemad. Need on türgi lapsed, kes viidi välismaale ning kes on prostitutsiooni ja narkomaania lõksus,» kirjeldas Durmaz.

Ärimehest lastepäästja on näinud nii lapsi, keda on kasutatud katseteks, kui ka selliseid noori, keda on sunnitud prostitutsioonile või võitlema jõugu liikmena. Lääne-Türgis asuv Sakarya linn on rahvusvaheline inimkaubanduskeskus, märkis ta.

«Kõik need lapsed, kes smugeldatakse Lähis-Idast või kes on pagulaste lapsed, läbivad Sakarya,» kirjeldas ta. «Mõned kasutavad inimkaubandusteid läbi Egeuse mere, teised Traakiat ja mõned Musta merd.»

«Kõik emad peaksid hoidma silma peal oma lastel ja ka partneritel,» soovitas Durmaz.

Türgi sandarmeeria hoiatas möödunud kuul, et lapsi röövitakse nende organite, tööjõu ja võitlejapotentsiaali pärast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles