Reformierakonna toetus jätkas reitingu edetabelis tõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna suurkogu.
Reformierakonna suurkogu. Foto: Marko Mumm

BNS-i tellitud TNS Emori uuringu kohaselt jätkas erakondade reitingu edetabelis kindlalt juhtiva Reformierakonna populaarsus tõusu ka juunis, mil seda toetas 35 protsenti vastanuid.

Kui aprillis toetas Reformierakonda 32 ja mais 34 protsenti, siis juunis kasvas partei toetus veel ühe protsendipunkti võrra 35 protsendini. Populaarsuselt järgneva Keskerakonna toetus, mis mais tõusis aprilli 28-lt 29 protsendini, on juunis samal ajal kolme protsendipunkti võrra langenud.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) toetas juunis uuringu kohaselt 16 protsenti küsitletutest, mida on sama palju kui mais ja ühe protsendipunkti võrra rohkem kui aprillis. Eelmise kuuga võrreldes on samaks jäänud ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus, mis ulatus aprillis 12, mais ja juunis aga 11 protsendini.

Eestimaa Rohelisi, kelle populaarsus langes mais aprilli kaheksalt viiele, toetas juunis kuus ning Rahvaliitu, kelle toetus on seni püsinud kolme protsendi piirimail, neli protsenti vastanuist.

Aasta esimesel poolel keskmiselt toetas Reformierakonda 34, Keskerakonda 26, IRL-i 17, sotsiaaldemokraate 12, rohelisi kuus ja Rahvaliitu kolm protsenti küsitletutest.

TNS Emori uuringueksperdi Aivar Voogi sõnul on Reformierakonna reiting tänavu oluliselt tõusnud võrreldes eelmise aastaga, mil partei toetajaid oli keskmiselt 28 protsenti.

Tema hinnangul on toetuse tõus seotud nii majandusliku olukorra paranemise kui ka Euroopa Liidu eri tasandite - Euroopa Komisjoni, parlamendi, ülemkogu ja mitmete ekspertide - positiivsete hinnangutega valitsuse tegevusele. «Positiivsed hinnangud valitsuse tegevusele on mõjutanud just eelkõige peaministri partei reitingut,» lausus ta.

Samal ajal on Voogi sõnul mulluselt 30-lt 26-le langenud Keskerakonna populaarsus, mis tema hinnangul tuleneb meedias rohkelt kriitikat saanud Tallinna linnavalitsuse tegevusest, sealhulgas eelarveprobleemidest, uute maksude kehtestamisest ja uute tuluallikate otsimisest tasulise parkimisala laiendamise kaudu.

«See moodustab terava kontrasti kohalike valimiste eelsete lubadustega, olukorra kirjeldusega, kus Tallinna eelarve olukorda kujutati palju paremana riigi omast. Keskerakonna toetuse vahepealne tõus aprillis (mõjutatuna nende võitlusega pensioniea tõstmise vastu) oli ajutise iseloomuga,» märkis Voog.

Teiste erakondade toetusprotsendid pole tema sõnul eelmise aastaga võrreldes oluliselt muutunud.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 26. maist 16. juunini 801 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli juunis 32 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles