Õiguskantsler viis mullu läbi üle 400 sisulise menetluse

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Õiguskantsleri kantselei viis eelmisel aastal läbi 411 sisulist menetlust, mida on üle veerandi võrra rohkem kui aasta varem, selgub õiguskantsler Indrek Tederi täna riigikogule üle antud 2013. aasta tegevuse ülevaatest.

2013. aastal esitati õiguskantslerile 1901 avaldust, mille alusel viidi 411 korral läbi sisuline menetlus. 2012. aastaga võrreldes oli sisulisi menetlusi 28 protsenti rohkem. Sisulistest menetlustest 168 olid põhiõiguste kaitse ehk ombudsmani menetlused, 136 põhiseaduslikkuse järelevalve ehk normikontrolli menetlused ning 107 erimenetlused.

Normikontrolli menetluste käigus tuvastas õiguskantsler vastuolu põhiseaduse või seadustega kokku 10 korral. Ombudsmani menetlustes tuvastati 84 halduse hea tava ja õiguspärasuse rikkumist, neist 8 juhul lahenes küsimus menetluse käigus. Omaalgatuslikke menetlusi oli mullu 92 ning toimus 49 kontrollkäiku.

Õiguskantsler tegi mullu riigikogule ühe ettepaneku kriminaalmenetluse seadustiku ja jälitustegevuse seaduse põhiseadusega kooskõlla viimise kohta. Samuti andis Teder arvamuse kuue riigikogu menetluses olnud eelnõu kohta.

Alates 2011. aastast täidab õiguskantsler ka lasteombudsmani ülesandeid. Möödunud aastal vaatas õiguskantsler läbi 128 laste õigusi puudutavat avaldust ning neist 49 põhjal algatati menetlus. Lisaks avaldas õiguskantsler lasteombudsmanina ülevaateaastal arvamust seitsme lapsi puudutava seaduseelnõu kohta ning andis eelnõu väljatöötajale oma soovitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles