Ukraina kutsub Moskvat tunnustama uut presidenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministeeriumi kõneisik Jen Psaki.
USA välisministeeriumi kõneisik Jen Psaki. Foto: SCANPIX

Ukraina süüdistas laupäeval Venemaad üleilmse propagandakampaania vallapäästmises, et veenda suurriike mitte tunnustama Ukraina hiljutisi presidendivalimisi.

Washington omalt poolt tunnistas põhimõttelisi erimeelsusi Venemaaga ja teatas, et USA president Barack Obama kohtub kolmapäeval Varssavis Ukraina riigipeaks valitud Petro Porošenkoga.

Ukraina välisministri kohusetäitja Andri Deštsõtsa ütles laupäeval, et Venemaa kasutab praegu kõiki oma käsutuses olevaid vahendeid, et õõnestada Kiievi uut juhtkonda ja kehtestada taas kontroll oma ajaloolise valduse üle.

«Viis päeva pärast valimisi ei ole Moskvast ametlikku tunnustust tulnud. On selge, et Vene Föderatsioonil ei ole õiguslikku alust valimiste legitiimsust kahtluse alla seada,» kirjutas Destšõtsa ingliskeelses ajalehes Kyiv Post.

«Kremli poolt viimastel päevadel valla päästetud massiivne infokampaania annab märku ühest - see on Venemaa viimane võimalus üritada rahvusvahelist avalikku arvamust kallutada.»

Venemaa süüdistas reedel Ukrainat tsiviilelanikkonna sõjaaegset kaitset sätestava 1949. aasta Genfi konventsiooni rikkumises terroritõrjeoperatsiooni käigus. Vene riigimeedia raevukas propagandakampaania nimetab Kiievi meeleavaldajaid fašistideks ja süüdistab neid natsliku karistusoperatsiooni vallapäästmises.

Washington tunnustas Ukraina äärmist vaoshoitust ja süüdistas venemeelseid separatiste mõrvades, röövides ja rüüstamises.

«Meil on Venemaaga põhimõtteline erimeelsus küsimuses, mida teeb Ukraina valitsus ning Kiievi õiguses kaitsta oma riigis rahu ja korda,» ütles USA välisministeeriumi kõneisik Jen Psaki.

«Meie hinnangul oleme me alates rahutuste puhkemisest näinud separatistide poolt arvukaid inimõiguste rikkumisi, muu hulgas mõrvu, inimrööve ja rüüstamist, samal ajal kui Ukraina valitsusel on õigus ja vastutus tagada oma territooriumil rahu ja julgeolek.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles