Baltimaades algab rahvusvaheline õppus Saber Strike

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO sõjalennuk Ämaris õppusel Saber Strike. Illustratiivne foto.
NATO sõjalennuk Ämaris õppusel Saber Strike. Illustratiivne foto. Foto: Liis Treimann / Postimees

Homme algab Eestis, Lätis ja Leedus Ameerika Ühendriikide Euroopa väekoondise õppus Saber Strike, mille eesmärgiks on maaväeüksuste koostöö harjutamine.

Õppusest võtab osa üle 2000 kaitseväelase Baltimaadest, Ameerika Ühendriikidest, Ühendkuningriigist, Taanist, Norrast, Soomest ja Saksamaalt.

Eestist osaleb õppusel ligi 400 kaitseväelast - Scoutspataljoni kompanii harjutab koostegevust maaväeüksustega Adazi polügoonil Lätis, Tartus teeb 1. jalaväebrigaadi staap koostööd liitlaste staapidega, Ämari lennubaasist sooritavad lahinglende liitlaste lennuvahendid.

1. jalaväebrigaadi ülema kolonelleitnant Aron Kalmuse sõnul on tänavuse õppuse keskpunktiks ettevalmistus tegutsemiseks Balti pataljonis.

«2016. aastal moodustatava Balti pataljoni tuumik on Scoutspataljon, seetõttu on õppuselt Saber Strike saadavad kogemused meile väga väärtuslikud,» ütles Kalmus, kelle sõnul peab Scoutspataljoni staap juhtima taktikalisel harjutusel  Eesti, Läti ja Leedu kompaniidest koosnevat jalaväepataljoni. Neile teeb vastutegevust Taani, Norra ja Ühendkuningriigi pataljon.

Neljapäeva pärastlõunal saabusid Ämari lennubaasi kaheksa Ameerika Ühendriikide Minnesota rahvuskaardi hävitajat F-16, mis hakkavad sooritama lahinglende Adazi polügooni kohal. Samuti paiknevad Ämaris tankurlennukid KC-135, transpordilennukid ning mereväelennuk P-8. Eesti õhuväe üksustest osalevad õppusel lisaks toetavale meeskonnale reaktiivlennukid L-39 ning õhutulejuhid.

Scoutspataljoni kompanii sõitis Adazisse reedel, 1. jalaväebrigaadi staap suundub Paldiskist Tartusse esmaspäeval.

Saber Strike on alates 2010. aastast Ameerika Ühendriikide Euroopa väekoondise Balti riikides korraldatav õppus. Igal aastal juhib õppust üks Balti riikidest, sel aastal on juhtriigiks Läti. Õppus lõpeb 20. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles