Rouhani: Iraan kavatseb Iraagis terrorismi vastu võidelda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: SCANPIX

Šiitlik Iraan kavatseb võidelda Iraagis sunniäärmuslaste vastu, teatas president Hassan Rouhani täna.

«Iraan kavatseb võidelda vägivalla, äärmusluse ja terrorismiga piirkonnas ja kogu maailmas,» lausus Rouhani.

Telepöördumises rahva ette astunud president ei täpsustanud, mida täpselt Teheran kavatseb Bagdadi suunas liikuva äärmusrühmituse Iraagi ja Levandi Islamiriik (ISIL) vastu ette võtta.

«See on metsikusi sooritav terroristlik äärmusrühmitus,» ütles Rouhani.

Viimastel andmetel on ISIL alates esmaspäevast täielikult vallutanud suure osa Niineve provintsist ja selle keskuse Mosuli, samuti osa Salaheddini provintsist.

Pühasõdalaste käes on ka Tikrit ja hulk väiksemaid Iraagi linnu.

Islamistide käes on pantvangis Türgi kodanikud, kelle arv võib ulatuda 80-ni.

Rouhani lubas, et riigi kõrgeim julgeolekunõukogu koguneb vahetult pärast tema kõnet. Julgeolekunõukogu langetab riigis tähtsamaid välis- ja julgeolekupoliitilisi otsuseid ning see peab heaks kiitma igasuguse sõjalise abi andmise Iraagile.

Iraani president seadis kahtluse alla ISIL-i väite, et rühmitusel on islami juured. «Kahjuks nimetavad nad end islamirühmituseks ja oma tegevust džihaadiks, mille eesmärk on juurutada islamit ja koraani,» lausus Rouhani, toonitades, et islami sõnum on rahumeelne.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif teatas kolmapäeval, et islamivabariik pakub Bagdadile abi võitluses ISIL-i vastu.

Teherani nähakse Iraagi peaministri tugeva toetajana

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles