Väino Linde: riigikohtu otsus eelnõu menetlemisele hoogu ei lisa

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde leiab, et riigikohtu otsus poliitilise välireklaami keelu seaduslikkuse kohta on tõsine tugi absoluutse keelu toetajaile ning ei tiivusta reklaamitingimusi leevendava eelnõu menetlemist.


Riigikohus leidis, et poliitilist välireklaami keelustavad ning keelu rikkumise eest vastutuse kehtestavad sätted on põhiseadusega kooskõlas ja jättis rahuldamata õiguskantsleri taotluse need seadusevastaseks kuulutada.

Riigikogu keelustas aktiivse agitatsiooni ajal poliitilise välireklaami tegemise 2005. aasta juunis. Sama aasta sügisel tegi õiguskantsler riigikogule ettepaneku keeldu uuesti analüüsida ning kehtivat regulatsiooni muuta.

Riigikogu arutas poliitilise välireklaami keeldu aastatel 2006–2008 korduvalt, kuid seda sätestavaid seadusi ei muutnud. Seetõttu tegi õiguskantsler 9. juunil 2008 riigikogule ettepaneku viia kehtiv regulatsioon põhiseadusega kooskõlla. Põhiseaduskomisjoni 2008. aasta septembris algatatud eelnõu vaidlusaluste sätete kehtetuks tunnistamiseks on jätkuvalt riigikogu menetluses.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde sõnas, et valimiste ajal valitseb poliitilise välireklaami osas absoluutne keeld ning komisjonil oli menetluses eelnõu, mis oleks seda keeldu leevendanud. Seisma on eelnõu menetlemine jäänud aga seepärast, et polnud poliitilist kokkulepet valitsuserakondade vahel. «Me ei saavutanud seal ühest seisukohta ning eelnõu jäi toppama.»

Linde märkis, et riigikohtu otsus on kõrgema instantsi tõde ja eelnõu menetlemisele hoogu ei anna. «Absoluutse keelu toetajad on omale saanud tõsise toe.»

Veel ütles põhiseaduskomisjoni esimees, et valija oskab oma otsuseid nii või teisiti ka ilma välireklaamita teha. «Inimesena ma mõistan- on olnud aegu, kus me oleme hirmsuuri plakateid näinud ja kindlasti hakkaksid need ühelt maalt inimesi valimistest hoopis võõrandama,» lisas Linde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles