Opositsioonipoliitikud norisid 20 minutit riigikogu esimehe kallal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Eiki Nestor.
Riigikogu esimees Eiki Nestor. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu istungi algus venis täna pärastlõunal paarikümne minuti võrra, sest osa parlamendiliikmeid nõudis riigikogu esimehelt Eiki Nestorilt laudadele jaotatud paberkujul oleva päevakorra parandamist. Postimees avaldab riigikogu tänasest stenogrammist selle osa, mis kajastab parlamendiliikmete ja riigikogu esimehe vahelist vaidlust päevakorra pärast.

Mihhail Stalnuhhin

Aitäh, härra juhataja! Protseduuriline küsimus. Minu päevakord, mis nagu kord ja kohus peaks siin laua peal kõigil olema, ei vasta nendele numbritele, mis te praegu nimetasite. Paluks organiseerida meile laudadele see, mis vastab tänasele päevakorrale. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor

Täpsustan. Riigikogu esimees ilmselt eksis. Teie laual oleva päevakorrapunkti osas on päevakorrapunkt 10, mis on teisipäeval päevakorras 645 ja eelnõu 658 puhul palun maha tõmmata Yana Toom ja kirjutada Eldar Efendijev. Aitäh! Ja päevakorrapunkt eelnõu 658, on teil kolmapäevane päevakorrapunkt nr 15 ja sinna palun kirjutada ettekandja algatajate esindajana Urmas Reinsalu, seal ei ole täna ühtegi nime. Priit Toobal, palun!

Priit Toobal

Aitäh, lugupeetud istungi juhataja! Ma jätkan hea kolleeg Mihhail Stalnuhhini küsimust, et vastavalt meie Riigikogu kodu- ja töökorra seadusele peab olema Riigikogu liikmetele kättesaadav korrektne selle nädala päevakord. See, mis meie laudadel on, kindlasti ei vasta sellele, mida parlament järgneval kahel päeval arutama hakkab. Näiteks on meie laudadel päevakorras veel neljapäevasel, 19. juuni istungil 4. päevakorrapunkt, põhiseaduskomisjoni algatatud Riigikogu liikme staatuse seaduse eelnõu. Selle kohta on teinud komisjon ettepaneku see päevakorrast välja arvata, meil on jätkuvalt päevakorras. Palun korraldada, võtta juhataja vaheaeg ja palun korraldada Riigikogu liikmetele see päevakord, mis vastab Riigikogu tööle. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor

Kas on veel kedagi peale Priit Toobali, kellele on jäänud päevakord segaseks. Sven Sester, palun!

Sven Sester

Aitäh, hea juhataja! Ma tahaksin teada, te enne tsiteerisite mingit teist päevakorda ja siit ka küsimus, et kui te eksisite, siis millist päevakorda te tsiteerisite, kas järgmise nädala päevakorda või mingit varasemat. Mille järgi teie töötate praegusel hetkel?

Esimees Eiki Nestor

Aitäh, väga hea küsimus, Sven Sester! Tsiteerisin selle nädala päevakorda. Mihhail Stalnuhhin, palun!

Mihhail Stalnuhhin

Aitäh! Protseduuriline küsimus, et kas täna on kolmapäev või teisipäev ja kui täna on siiski kolmapäev, siis miks meil on teisipäev laudadel.

Esimees Eiki Nestor

Austatud Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin! Vastus esimesele küsimusele on: täna on kolmapäev. Vastus esitamata küsimusele on: eile oli teisipäev. Ja päevakord, mis teile lauale toodi, toodi esmaspäeval. Aitäh! Kas on veel protseduurilisi küsimusi? Helir-Valdor Seeder, palun!

Helir-Valdor Seeder

Aitäh, austatud juhataja! Meile on kätte jagatud päevakord, kus on kolmapäev, 18. juuni ja 1. päevakorrapunkt, mida me hakkame arutama, on põhiseaduskomisjoni algatatud Riigikogu valimise seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu 617. Kas see vastab meie tegelikule päevakorrale, mida ma siin loen ja mis on saadikutele välja jagatud, või mitte ja kui see ei vasta, siis ma palun välja jagada päevakord, mis vastab tegelikule läbiviidavale päevakorrale.

Esimees Eiki Nestor

See päevakord, mis on teile laudadele jagatud, vastab esmaspäeval kinnitatud päevakorrale. Kuna eilsel päeval ei jõutud teisipäevaks päevakorda kinnitatud päevakorrapunktide aruteluga lõpule, siis jätkatakse selle koha pealt, kus eile pooleli jäi. Nii ütleb meile Riigikogu kodu- ja töökorra seadus. Juhatus ei kasutanud võimalust neid punkte ümber tõsta, kuna eelmisel nädalal see leidis Riigikogu liikmete poolt vastuseisu, siis me arvestasime sellega ja seetõttu ümber ei tõstnud. Vladimir Velman, palun!

Vladimir Velman

Suur tänu, lugupeetud Riigikogu esimees! Kas ma sain teist õigesti aru, kui täna on kolmapäev, eile oli teisipäev, üle-eile oli esmaspäev, kas homme on siis neljapäev?

Esimees Eiki Nestor

Väga õige mõte, kuigi seda minu käest ei küsitud. Priit Toobal, palun!

Priit Toobal

Aitäh, lugupeetud esimees! Te ei vastanud minu küsimusele. Komisjon on teinud ettepaneku arvata neljapäevasest päevakorrast välja 4. päevakorrapunkt, aga meil on laudadel päevakord, kus see punkt ehk siis Riigikogu liikme staatuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu 396 on päevakorras. Komisjon tegi ettepaneku see välja arvata, laudadele jagatud päevakorras on, et see on päevakorras sees. Kuidas Riigikogu liikmed päevad käituma, kas see on päevakorras või see on välja arvatud päevakorrast? Palun tulla vastu minu ettepanekule, et juhataja võtaks vaheaja ja saaks segaduse likvideeritud, et anda saadikutele uued päevakorrad, mis vastavad tegelikkusele. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor

Riigikogu esmaspäeval päevakorda kinnitades jättis selle punkti päevakorrast välja. Kas peale Priit Toobali on veel rahvasaadikuid, kellele see tekitab segadust? On veel rahvasaadikuid. Härra Riisalule tekitab. Kellele veel? Härra Vaarmannile. Mihhail Stalnuhhin, palun,

Mihhail Stalnuhhin

Igati lugupeetud Riigikogu esimees! Te ju teate, on olemas kodu- ja töökorra seadus, aga on olemas veel hea tava. Ja vastavalt sellele heale tavale ma olen aastaid jälginud, et kui üks päevakord jääb lõpetamata mingil päeval, siis tööle tulles me leiame siit juba päevakorra selles vormis, mis vastab nii kuupäevale, päevale, küsimuste järjestusele. Kas see on tõesti nii raske, kas on vaja aega raisata selle nimel, et lihtsalt peale suruda oma soov, selle asemel et, nagu kolleeg Toobal palus, võtta vaheaeg ja kindlustada meile see päevakord. Päevakord on väga pikk, kas või üks dokument võiks ju siin  laua peal selge olla. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor

Siin ei olnud küsimust, ma ei peaks sellele vastama, aga ma tahan öelda, et peale selle on ka elementaarne viisakus. Kui rahvasaadikud Toobal, Vaarmann ja Riisalu ei saa aru, mis on päevakorras, siis ei jäägi midagi muud üle, kui et Riigikogu esimees võtab sellel ainsal põhjusel praegu vaheaja seitse minutit ja selle aja jooksul tuuakse kõigile Riigikogu liikmetele uus päevakord. Laine Randjärv, palun!

Laine Randjärv

Aitäh selle võimaluse eest! Mul on selline protseduuriline teadaanne. Me oleme jõudnud tegelikult e-riiki ja e-ajastusse ja kõigil on võimalik oma digitaalsel ekraanil vajutada nupule "Menüü", sealt leida tänane päevakord, mis vastab täpselt sellele, kuidas ta täna on. Seal on ka kuupäev 18 ja see kõik vastab. Ühesõnaga, kes oskab vähegi vajutada nuppu digitaalsel ekraanil, see kindlasti leiab selle päevakorra üles. Jjätaksime võib-olla puud metsa kasvama. Aitäh!

Esimees Eiki Nestor

Riigikogu juhataja võtab vaheaja 7 minutit! Aitäh!

V a h e a e g

Esimees Eiki Nestor

Austatud Riigikogu! Ma loodan, et nüüd kõik rahvasaadikud, kellel oli enne segadusi päevakorraga, on saanud selgust. Neist on saalis küll praegu ainult üks. Ma loodan, et on kõik selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles