Galerii: uus sats USA sõdureid saabus Eestisse

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna maandusid umbes 150 Ameerika Ühendriikide 91. ratsaväerügemendi 1. pataljoni sõdurit Ämari lennuväljal, et välja vahetada siin poolteist kuud teeninud rahvuskaaslased.

Seni olid Eestis USA sõdurid, kelle «kodubaas» asub Itaalias Veneetsia lähedal.

Täna pärastlõunal tõi ühendriikide transpordilennuk siia aga 91. ratsaväerügemendi 1. pataljoni õhudessantväelaste kompanii Saksamaalt, Grafenwöhrist.

Ämari lennuväljal tervitasid Eestisse saabunud õhudessantväelasi Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ja 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Aron Kalmus.

Ligi kaks kuud Eestis teeninud 173. õhudessantbrigaadi kompaniiülem kapten Dwayne Steppe tunnustas enne lahkumist Eesti kaitseväelasi.

«Oleme tihti harjunud olema õpetajad, kuid siin tundsime end teisiti - eestlased on heas füüsilises vormis, täpsed ning oma tegutsemises väga professionaalsed,» ütles Steppe.

Kompaniiülem kinnitas, et tema sõdurid on Eestis palju õppinud.

«Meie üksus on harjunud tegutsema asustatud aladel ning lennuväljadel, kuid Kevadtormil toodi meid meie mugavustsoonist välja ning saadeti metsamaastikule,» ütles Steppe, kelle sõnul on just seal ameeriklastel eestlastelt palju õppida.

«Meie jaoks on uudne nii tegutsemine õhutoetuseta kui vajadus pidevalt end ja oma sõidukeid maskeerida,» sõnas Steppe.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma märkis, et Eesti hindab kõrgelt ühendriikide kiiresti langetatud otsust saata Eestisse oma relvajõudude üksused.

Raidma sõnul annab uue üksuse Eestisse saabumine võimaluse tihendada Eesti ja Ameerika kaitseväelaste koostööd veelgi ning, et Eesti teeb kõik endast oleneva, et luua ühiseks väljaõppeks parimad võimalused.

Saabunud üksus roteerub teiste USA üksustega, selline kohalolek jääb Eestisse praeguste plaanide kohaselt vähemalt aasta lõpuni.

173. õhudessantbrigaad asutati esimese maailmasõja ajal ja on osalenud teise maailmasõja lahingutes, Vietnami sõjas ning operatsioonidel Iraagis ja Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles