Hannes Rumm: arhiveerisin erakontole riigikogu töökirjad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm
Hannes Rumm Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Priit Toobali ja Lauri Laasi ning Ivor Onksioni üle alanud kohtuprotsessil kannatanuna tunnistusi andnud Hannes Rumm ütles, et tema erapostkastis oli suur hulk Sotsiaaldemokraatliku Erakonna töist kirjavahetust, sest ta oli riigikogust lahkudes sinna salvestanud olulisema töökirjavahetuse.

Rumm ütles, et sai oma kirjade väljaprintimise kohta infot jaanuaris 2012, kui kaitsepolitseiametnik talle helistas, kohtumist palus ja seal talle pakki väljaprinditud kirju näitas. Ta ei osanud seletada, kuidas võisid tema isiklikud kirjad väljaprintimisele sattuda.

Prokuröri küsimusele, kas Rumm leiab, et sellega on rikutud tema privaatsust, vastas Rumm: «Jah, leian küll.»

«Ükskõik, kes avastaks, et 400 lehekülge tema kirju on välja prinditud, korduvalt läbi loetud, olulisemad kohad alla joonitud, märgid vahele pandud - iga inimene tunneks samuti,» ütles Rumm.

Ta sõnas, et valdavalt olid tema erapostkastis tööalased kirjad, kuid osaliselt ka erakirjad. «Valdavalt puudutasid need erakonda,» ütles Rumm ja põhjendas: «Kui ma lõpetasin töö riigikogus, siis mu meiliaadress seal suleti. Olulisema osa ma arhiveerisin siis oma gmaili postkasti.»

Rumm oli Tallinna linnavolikogu liige sotside fraktsioonis 2011. aasta aprillist kuni augustini. Enne seda oli ta riigikogu liige.

Tema erakirjade välja printimises ja Keskerakonnale edastamises süüdistatava Ivor Onksioniga puutus Rumm oma sõnul kokku vaid väga põgusalt linnavolikogus töötamisega seoses.

Rumm lausus, et kindlasti ei andnud ta Onksionile ülesannet oma erapostkastist mõnd kirja välja printida. «Kirjad on minu privaatomand, » rõhutas Rumm.

Hannes Rumm ütles, et kasutas volikogu istungitel oma isiklikku laptopi, samuti fraktsiooni juhi Jaak Juske lauaarvutit, kui oli tarvis midagi välja printida. Seda, et ta oleks Ivor Onksioni tööarvutit kasutanud, Rumm ei mäletanud, kuid ütles, et ei saa seda välistada.

Küsimusele, kas ta sotside fraktsiooni tööarvuteid kasutades oma elektronpostkasti sisse logides jälgis, et logis sellest hiljem ka välja, vastas Rumm, et tavaliselt ta seda tegi, aga ei saa välistada, et vahel  võis see meelest minna.

Rumm rõhutas, et tema kirjavahetus on kaitsmist väärt, nagu iga inimese isiklik kirjavahetus.

Onksioni kaitsja Urmas Simon tundis huvi, kas Onksion on temaga nende kirjadega seoses hiljem ühendust võtnud. Rumm ütles, et 2012. aasta mais saatis Onksion talle lühikese meili, mille sisuks oli, et pärast kõike juhtunut ta vabandab ja loodab, et Rumm suudab talle andestada.

Täna algas kohtuistung keskerakondlaste Priit Toobali ja Lauri Laasi üle, keda süüdistakse Ivor Onksioni kallutamises ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontosse. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas süüdistatav ka Onksion.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles