Kaitsja: Toobali kodu läbiotsimine ei olnud proportsionaalne

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Erik Prozes

Täna pärastlõunal Harju maakohtus jätkunud istungil väitis Keskerakonna, Lauri Laasi ja Priit Toobali kaitsja, vandeadvokaat Oliver Nääs, et ülemöödunud aastal Toobali kodus, töökohas ja sõidukis toimunud läbiotsimine ei olnud kuriteokahtluse ulatust arvestades proportsionaalne.

Nääs tõi tänase istungipäeva viimasel pooltunnil välja, et tal on vastuväide kümne esitatud tõendi osas, sest mõjuvõimuga kauplemise osas uuritud tegu ei olnud kehtiva määruse järgi kuritegu. Ta lisas, et läbiotsimist ei saa teha juhul, kui tegemist pole kuriteoga.

Prokurör Inna Ombler nentis, et riigikohus on seni kahetsusväärselt vähe tegelnud läbiotsimise temaatikaga, kuid ei olnud nõus, et läbiotsimine oleks olnud ebaproportsionaalne või oleks olnud menetlusnormiga vastuolus. Seetõttu palus prokurör kohtul läbiotsimise protokoll vastu võtta.

2012. aasta 6. jaanuaril otsis kaitsepolitsei läbi Keskerakonna kontori ning selle liikme Priit Toobali kodu ja auto ning võttis sealt kaasa nii laua- kui sülearvuteid, mälupulki, mobiiltelefone, SIM kaarte ja muid dokumente. Nääs ütles täna kohtus, et sellise kahtluse kõrval ei peaks riik koguma tõendeid nii laial määral, nagu seda tooma tehti. «Läbiotsimine oli ebaproportsionaalne,» lisas keskerakondlaste kaitsja täna kohtus.

Riigiprokuratuur esitas aprilli alguses Toobalile ja Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas süüdistatav ka Onksion.

Istung jätkub homme hommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles