Homme stardib rekordilise osavõtuga Muhu Väina regatt

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhu Väina regatt.
Muhu Väina regatt. Foto: Ardi Truija

Homsest 19. juulini toimub Väinamerel ja Liivi  lahel juba 57. korda Muhu Väina regatt, kus tänavu osaleb läbi ajaloo suurim arv jahte – 122 jahti, millest 96 Eestist, kaheksa Venemaalt, kaheksa Lätist, kuus Leedust ja neli Soomest, kokku pea 728 purjetajaga pardal.

Regatt algab pühapäeval, 13. juulil Kärdlas ning viib siis jahid läbi Kuivastu ja Pärnu sadamate Roomassaarde, kus laupäeval, 19. juulil toimub parimate autasustamine ja regati pidulik lõpetamine. Pärnus on võimalik huvilistel laevaga merele minna lühiraja etappi vaatama ning kaasaelajad saavad regatti jälgida reaalajas internetist.

Homme kell 13 antakse Hiiumaal Kärdla sadamas start regati esimesele etapile, mis kestab kuni kolm tundi. Esmaspäeva  hommikul siirdub regatt 38-45-miilise meresõiduga järgmisele saarele – Muhumaale Kuivastu sadamasse.

Regati kolmas etapp viib jahid teisipäeval  Kuivastust Pärnusse,kus regatt peatub  kolm päeva. Kõige rohkem pakub põnevust ja vaatemängu kolmapäev, mil regati neljanda etapina toimub lühirajasõit vastutuule-allatuule rajal.

Neljapäeva õhtul kell 18 algab regati pikim ja kõige erilisem etapp, mis viib jahid suvepealinnast regati lõpp-punkti, oma 120. sünnipäeva tähistavasse Roomassaare sadamasse, kuhu jahid  jõuavad pärast 70-95 meremiili läbimist ja sõltuvalt tuuleoludest reede varahommikuks või hiljem. Reede on regatilistele puhkepäev, toimub pikima etapi võitjate autasustamine ning Roomassaare sadama 120. sünnipäeva tähistamine.

Regati viimasel päeval 19. juulil sõidetakse viimaste punktide kogumiseks ja lõplike seisude selgitamiseks viimane kuues etapp - Roomassaare ring. Põnevale ja pingelisele nädalale paneb piduliku ja väärika punkti autasustamine kell 17 Roomassaare sadamas.

Pealtvaatajate ja kaasaelajate rõõmuks saab purjetajate teekonda jälgida ka reaalajas interneti vahendusel. Postisioneerimisseadmed toovad jahtide asukohad kätte nutikate telefonide või arvutite ekraanidele.

Muhu Väina regatt on ühtlasi nii Eesti meistrivõistlused avamerepurjetamises kui ka Eesti vanim purjeregatt,  mida on korratud juba 1958. aastast alates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles