ÜRO raport: Eestis on pea iga kümnes prostituut HIVga nakatunud

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituut. Foto on illustratiivne.
Prostituut. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Äsja avaldatud ÜRO raport näitab, et Eesti prostituutide seas on HIVga nakatunuid veidi alla kümne protsendi, Lätis aga lausa poole rohkem.

ÜRO aidsiraport «The Gap Report» ütleb, et Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias on HIV levik prostituutide seas kõrge.

Neis piirkondades olevate prostituutide kohta koostasid 2013. aasta ülevaate Maailmapank ja Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

Pea iga kümnes Eesti prostituut on nende andmete järgi HIVga nakatunud. Umbes sama arv käib ka Venemaa kohta. Neist kahest piirkonnast on vaid Ukrainas ja Lätis nakatunud seksitöötajate arv kõrgem. Lätis lausa pea 20 protsenti.

Raportis on eraldi välja toodud 13 riiki:

HIV levik (%) prostituutide seas Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia riikides.
HIV levik (%) prostituutide seas Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia riikides. Foto: ÜRO

Kuigi meesprostituutide kohta puuduvad andmed kõikidest riikidest, võib eeldada, et nende seas on HIV isegi rohkem levinud, kinnitab raport.

Mitmed uuringud on ka näidanud, et nii mees- kui naisprostituutidel puudub ligipääs HIV ennetamise ja suguhaigustega tegelevate teenuste juurde.

35st miljonist HIVga nakatunud inimesest ei tea 19 miljonit, et nad on HIV-positiivsed, kirjutab ÜRO aidsiprogrammi juht Michel Sidibé ülevaate eessõnas.

Raporti eesmärk oli leida aidsiga tegelemise kitsaskohad üle terve maailma, et peatada selle epideemia levikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles