Narvas tuleb piiriületust oodata üle kahe ööpäeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirijärjekord Narvas.
Piirijärjekord Narvas. Foto: Liis Treimann.

Laupäeva keskpäeval ootas Narvas piiriületust 138 sõidukit ja eeldatav ooteaeg oli 50 tundi.

Koidula piiripunktis pääses üle piiri Venemaale 19 tunniga ja järjekorras oli 27 veokit. Kõige kiiremini - eeldatavalt vaid üheksatunnise ooteajaga - sai piiri ületada Luhamaal, kus järjekorras oli 19 veokit.

Suvel on piirijärjekorrad idapiiril pisut lühenenud. Juuni lõpus ootas Narvas piiriületust üle 200 veoki ning piiriületuseks kulus ligi neli ööpäeva.

Sel nädalal Eestit külastanud Venemaa töösturite ja ettevõtjate liidu president Aleksandr Šohhin kinnitas, et piirijärjekordade põhjus ei ole poliitiline, vaid tehniline. Tema sõnul põhjustab piirijärjekordi bürokraatia ja nüüdisaegse tehnoloogia, sealhulgas infotehnoloogia puudumine.

Šohhini sõnul tuleb piirijärjekordade probleem lahendada esmasjärjekorras, kuna järjekorrad loovad tunde, et riikide kahepoolsetes suhetes ei ole kõik korras.

Veokijärjekorrad Eesti, Soome ja Läti piiril Venemaaga tekkisid 2006. aasta suvel, kui toonane riigipea Vladimir Putin nõudis tolli tõhusamat tööd. Järjekorrad on sellest ajast kord vähenenud, kord kasvanud.

2006. aasta augustis ja novembris seisis Narvas üle 500 veoki. Sel ajal tuli piiriületust oodata üle nädala ning juhid korraldasid protestiaktsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles