NATO laevad lõhkavad Eesti vetes miine

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol miinitõrjeoperatsioon.
Fotol miinitõrjeoperatsioon. Foto: Toomas Huik / Postimees

NATO 1. miinitõrjeeskaader viib sel nädalal Eesti vetes läbi miinitõrjeoperatsiooni, mistõttu võib mereväe staabi ülema kaptenleitnant Jüri Saska sõnul lõhkamisi kuulda ka kaldalt.

«Läbi vee võib hüdrolöök olla kaldale kuulda,» ütles Saska Kuku raadiole. «Aga reeglina mitte kaugemale kui kilomeeter.»

Viimase kümne aastaga on Eesti vetes tema sõnul 600 miini hävitatud. Üldiselt teatakse, kuhu miinid maailmasõdade ajal paigutati. Välja arvatud idanaabrite sõnul, mille kohta ülevaade Saska sõnul puudub.

Kaitseväe peastaabi ülem kaitseväe juhataja ülesannetes mereväekapten Igor Schvede ütles, et Eesti merevägi olnud üks järjepidevamaid panustajaid NATO reageerimisjõududesse.

«Ligi kümme aastat on meie mereväe miinitõrje- ja toetuslaevad osalenud NATO reageerimisjõudude tegevuses. Eesti kaitsmisel peavad NATO miinitõrjeeskaadri laevad lahti hoidma laevateed, et võimaldada siia liitlaste üksuste ja varustuse saabumine,» lisas Schvede, kelle sõnul on NATO merejõudude üksusesse panustamine Eesti otsene huvi ning osalemist eskaadri tegevuses jätkatakse ka tulevikus.

Samuti näeb üksusesse panustamist ette eelmisel aastal kinnitatud riigikaitse arengukava.

NATO miinitõrjeeskaader on üks osa alliansi julgeolekumeetmetest, mille Põhja-Atlandi Nõukogu otsustas rakendada, et suurendada NATO kohalolu Ida-Euroopas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles