Karmo Tüür: tõsine poliitiline samm oleks Venemaale terrorismi toetaja staatuse andmine

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür
Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kui Euroopa Liit paneks Ida-Ukrainas tegutsevad relvastatud üksused terroristlike rühmituste nimekirja ja õnnestuks tõestada Moskva abi neile organisatsioonidele, siis saaks Venemaa kanda rahvusvahelist terrorismi toetavate riikide nimekirja, leiab politoloog Karmo Tüür.

Pärast eelmise nädala lennukatastroofi nõutakse üha valjemalt Venemaa karistamist, esmane, mida Euroopa Liit peaks Tüüri hinnangul tegema, on lõpetada sõjalistehniline koostöö Venemaaga, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«See on suhteliselt jabur olukord, kui müüakse relvi osapoolele, kes sisuliselt sõdib Euroopa enda ja tema liitlaste vastu ning kasutab oma relvi kogemata reisilennukite allatulistamiseks,» lausus politoloog, lisades, et surve järjest tugevneb, keelustamaks Mistrali dessantlaevade müüki Venemaale.

Euroopa Liit kaalub Ida-Ukrainas tegutsevate relvastatud üksuste panemist terroristlike rühmituste nimekirja, Tüüri hinnangul ei tooks siiski separatistide terroristideks nimetamine koheselt midagi kaasa.

«Vaevalt, et need poisid, kes seal automaatidega mööda päevalillepõlde ringi jooksevad, sellest isegi väga aru saavad või teada saavad, vaevalt, et nad nüüd sellest heituvad, samas oleks sellel mitmeid kaudseid mõjusid – üks kõige kaudsem, aga see-eest kõige suure mõju võib olla see, kui õnnestub ära tõestada, et Venemaa on neid organisatsioone aidanud, siis saab Venemaa kanda automaatselt rahvusvahelist terrorismi toetavate riikide nimekirja ja see on juba tõsine poliitiline samm,» hindas politoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles