Valitsus hakkab koostama uut vägivalla vähendamise arengukava

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis täna heaks ettepaneku algatada vägivalla vähendamise arengukava koostamine aastateks 2015–2020, mil keskendutakse senisest enam vägivalla ennetamisele, lastega seotud vägivallale ja korduva ohvrikslangemise vältimisele.

Uus arengukava keskendub lastega seotud vägivalla, soolise, sealhulgas naistevastase vägivalla, perevägivalla ja inimkaubanduse ennetamisele ja vähendamisele, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. Võrreldes tänavu lõppeva arengukavaga, mis keskendus peamiselt tagajärgedega tegelemisele, pannakse uues kavas rohkem rõhku ennetusele ja ohvrite toetamisele.

Justiitsminister Andres Anvelti sõnul on ühiskonnas endiselt levinud suhtumine, et perevägivald on iga pere siseasi ning sõpradel, tuttavatel ja naabritel pole sellega asja. «Niisamuti kiputakse ikka ja jälle nentima, et ju on ohver juhtunus ise süüdi – seda hoolimata asjaolust, et perevägivalda peab enamik elanikke kuriteoks,» ütles ta ministeeriumi teatel.

Anvelti hinnangul tuleb pöörata senisest enam tähelepanu lastele, sest just lapsepõlves kogetu mõjutab uuringute kohaselt inimese elu ja käitumist täiskasvanuna. «2013. aastal oli vähemalt viiendikul juhtumitest laps peretüli osaline, 13 protsendil juhtumitest oli laps ohvriks. Sellised numbrid on murettekitavad,» lausus ta ning lisas, et kuna lapsed ja noored veedavad suure osa oma päevast lasteaias või koolis, tuleb lisaks pöörata rohkem tähelepanu ka haridussüsteemile.

Arengukava näeb vägivalla vähendamiseks ette viis meedet: vägivalda taunivate sotsiaalsete normide ja hoiakute kujundamise ühiskonnas, laste ja noorte vägivallast teadlikkuse ja eluoskuste suurendamise, vägivallajuhtumite parema märkamise ja neile reageerimise, vägivallaohvrite abistamise ning teenuste pakkumise vägivallakurjategijatele retsidiivsuse vähendamiseks.

Uue arengukava koostamist hakkab koordineerima justiitsministeerium ning selle väljatöötamises osalevad ka haridus- ja teadusministeerium, kultuuriministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, siseministeerium, sotsiaalministeerium, rahandusministeerium, välisministeerium ning riigikantselei. Samuti kaasatakse arengukava koostamisse omavalitsusliidud, vabaühendused, noorteühendused ning teised asutused ja eksperdid.

Justiitsministeerium peab esitama arengukava valitsusele 2014. aasta detsembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles