Korrarikkumiste arv rannas kasvas kuumaga kolm korda

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G4S rannavalvur Stroomi rannas.
G4S rannavalvur Stroomi rannas. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Hea rannailm tõi juulis Eesti randadesse veemõnusid nautima kümneid tuhandeid inimesi, mis omakorda kasvatas oluliselt korrarikkumiste arvu suvituskohtades. Palju peavalu tekitasid rannavalvuritele alkoholitarvitajad.

Juulikuus lahendas 15 Eesti rannas suvitajate turvalisust tagav G4S Rannavalve 3349 avaliku korra rikkumist, mis on ligi kolm korda rohkem kui juunikuus. Uppumisohust päästeti üks inimene.

Avaliku korra rikkujatest pakkusid kõige enam rannavalvuritele tööd inimesed, kes olid tulnud randa klaastaara (2337 juhtumit), loomade (305) või keelatud ujuvvahenditega (183).

Ehkki 1. juulist rannavalve enam joobes isikute üle otseselt arvet ei pea, on rannavalve sõnul selgelt näha klaastaara kasutamise kasvu ning ka sellest tingitud lõikehaavade tohterdamist. Kõige enam tekitas klaastaara probleeme Stroomi rannas.

Loomadega armastatakse enim tulla Tallinnas Stroomi ja Kakumäe randa, Tartus aga Anne kanali äärde. Vargusjuhtumeid fikseeriti G4Si valvatavates randades kaheksal korral, neist seitse leidsid aset Stroomi rannas ja üks Harku järve ääres.

Keelatud ujuvvahendeid kasutati kõige enam Kakumäe ja Stroomi rannas. Tartus Anne kanalis ning Emajõe linna- ja vabaujulas tuli igapäevaselt tegeleda lisaks üleujujatega.

Esmaabi andis rannavalve juulis 410 korral ning eksinud lapsi viidi vanematega kokku 119 korral. Rannavalve paneb südamele, et rahvarohketes randades küsitaks rannavalvelt spetsiaalne käepael, kuhu saab üles märkida vanema kontaktandmed.

Esmaabi tuli juulis samuti osutada mitu korda enam kui juunis. Kõige rohkem tuli tohterdada lõikehaavu ja marrastusi, ent muret tegid ka torkehaavad ja nihestused. Neljal korral oli tegemist päikesepõletusega ning sama palju tuli ette peatraumasid.

Kiirabi sekkumist vajavad traumad olid mõnelgi korral seotud suviste pallimängudega, kuid ka alkoholi tarbimisel oli oma osa.

Suuremates randades tuli rannavalvel aeg-ajalt ohjeldada alkoholi tarvitanud seltskondi ning keelitada selgelt joobetunnustega inimestel vette minemast. Ka üks juulis uppumisohust päästetud isik oli tarvitanud alkoholi ning otsustas lihtsalt teeselda uppumist.

Kui suurema osa rikkumistest lahendas G4S omal jõul, siis 13 korral oli vajalik politsei sekkumine. Kiirabi kutsuti välja kokku kümnel korral. Lisajõude G4Si patrullekipaaži näol kutsuti randadesse 7 korral.

Kõige enam rikkumisi registreeriti Põhja-Eestis Stroomi rannas (1475) ning Lõuna- ja Kesk-Eestis Tartus Emajõe linna- ja vabaujulas (343). Suurematest randadest pandi kõige vähem rikkumisi toime Pärnu rannas (72).

Kõige rohkem ehk 13 000 suvitajat luges G4S kokku Pirita rannas juuli eelviimasel nädalal, Pärnu rand jäi maha vaid paari tuhande võrra väiksema külastajate arvuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles