Kabi: Punane Rist vajab abisaadetistest detailset ülevaadet

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene humanitaarabikonvoi teel Ukraina suunas.
Vene humanitaarabikonvoi teel Ukraina suunas. Foto: SCANPIX

Eesti Punase Risti peasekretäri Riina Kabi sõnul vajab Rahvusvahelise Punase Risti Komitee detailset ülevaadet, mida ja kui palju Venemaalt Ukrainasse teele saadetud abisaadetis sisaldab ning mis tingimustel ja kes selle kohale toovad.

Kabi sõnul on Venemaa teele saatnud 280 furgooni, mis peaks tsiviilelanikele mõeldud abi Ukrainasse toimetama. Rahvusvahelise Punase Risti Komitee kinnitas eile õhtul tehtud avalduses, et on valmis abiaktsioonis osalema.

«Kui abistatav ja abistaja on saavutanud kokkuleppe selles osas, et selle kohaletoimetajaks relvakonflikti piirkonda on Rahvusvahelise Punase Risti Komitee töötajad, siis need abisaadetised vormistab enda vastutusele Rahvusvahelise Punase Risti Komitee,» ütles Kabi Kuku raadiole antud intervjuus.

Seetõttu peab Punase Risti Komiteele olema Kabi sõnul detailselt teada, mida ja kui palju abi sisaldab ning kuidas on korraldatud selle transport. «Kui need küsimused on selged, siis võtab kogu toimingu humanitaarsest aspektist lähtudes enda vastutusele Rahvusvahelise Punase Risti Komitee kui organisatsioon,» rääkis Kabi, kelle sõnul on formaalsused vajalikud, et tagada ülevaade ja kontroll.

Kabi sõnul paistab praegu, et Rahvusvahelisel Punase Risti Komiteel vajalikku infot ei ole, sest veel eile õhtul avaldasid nad soovi saada ülevaadet, mida abi endast kujutab, mida sisaldab, kellele on mõeldud ja kes on need inimesed, kes seda kohale viivad.

Tema sõnul on Punane Rist tavaliselt vahendanud nii toiduaineid, hügieenivahendeid ja medikamentidega, kuid ka tehnilist varustust näiteks elektrigeneraatorite näol. «Niisugust abi on vahendanud Punane Rist ja selles ei ole midagi erakordset, kuid ülevaade peab olema raudselt ja see peab olema täpne,» märkis ta.

Kabi sõnul on pedantset lähenemist vaja, sest keegi Punasest Ristist pole huvitatud kaose tekitamisest. «Kui Rahvusvahelise Punase Risti Komitee seda aktsepteerib, siis võtab ta sada protsenti vastutuse kogu selle operatsiooni eest enda peale,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles