Galerii: uus USA õhudessantväelaste üksus jõudis Eestisse

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul maandus Ämari lennubaasis Ühendriikide transpordilennuk pardal järjekordne kompaniisuurune õhudessantväelaste üksus, mis vahetab välja juunis saabunud üksuse.

Kaitseväe peastaabi teatel on üksuse saabumise eesmärk osalemine õppustel koos Eesti kaitseväelastega ja regiooni julgeoleku tugevdamine.

Saabunud üksus roteerub teiste USA üksustega. USA hoiab kompaniisuurust vahetuvat üksust Eestis vähemalt aasta lõpuni.

Oktoobris vahetavad õhudessantväelased välja Texases Fort Hoodis asuvad maaväe 1. ratsaväediviisi 1. brigaadi üksused, mille relvastusse kuuluvad ka tankid ja jalaväe lahingumasinad.

Aprilli lõpus saabus Poolasse ja Balti riikidesse Ameerika Ühendriikide maaväe 173. õhudessantbrigaadi 600 sõdurit. Eestisse tuli sellest üksusest 150-liikmeline kompanii. Juunis saabus Eestisse samast üksusest uus kompanii, mis vahetas välja kevadel saabunud üksuse.

173. õhudessantbrigaad asutati Esimese maailmasõja ajal ja on osalenud Teise maailmasõja lahingutes, Vietnami sõjas ning operatsioonidel Iraagis ja Afganistanis.

Põhja-Atlandi nõukogu kiitis aprillis heaks NATO kohaloleku suurendamise Balti riikides nii õhu-, mere- kui ka maaväeüksuste osas. Samuti lepiti kokku, et NATO vaatab üle Eesti, Läti, Leedu ja Poola kaitseplaanid, võttes aluseks muutunud julgeolekuolukorra Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles