Galerii: Arvamusfestival algas muhedas meeleolus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvamusfestival avanes päikeselisel Paide Vallimäel endiste peaministrite debatiga, mida olid kuulama kogunenud juba sajad kuulajad.

Kui president Toomas Hendrik Ilves Orulaval vestlevaid Andres Tarandit, Siim Kallast ja Juhan Partsi kuulama jõudis, olid platsile pandud klapptoolid juba ammu täis, nii lavaesine kui toolide tagune täidetud piknikutekkidel istuvate inimestega, nii et presidendil tuli sisse võtta hoopis seisukoht tagareas. Rahvast lisandus aga pidevalt.

Õhkkond nii laval kui kuulajate seas on vaba ning positiivne, visatakse nalja, naeratatakse ja naerdakse palju.

Vestluse juhi Sulev Valneri küsimusele, kas kogu selle 25 aasta jooksul jäeti midagi tegemata või oleks paremini tehtud, mille tulemusel meie iive oleks praegu positiivsem, vastas Andres Tarand, et kõige olulisem on turvalisus, mida praegustel naistel eriti ei ole.

Siim Kallas tõi esile, et oluline samm oli emapalk, mille idees on ka tema näpujäljed väga tugevalt sees. See on suur privileeg teiste Euroopa riikide hulgas, et naised nii pikalt lastega kodus saavad olla. Ta arutles, et lahendus poleks elanikele suuremate toetuste maksmine. «Me peame tunnistama, et kõik pole leidnud retsepti, mis pööraks loomuliku iibe positiivseks. Aga saame lohutada, et seda pole leidnud ka ükski teine maa.»

Juhan Parts nentis, et küsimus on selles, et kui 20. sajandil oli laps tulu, siis nüüd on kulu. Aplausi pälvis aga Partsi emotsionaalne lause pärast tema selgitust, et ta naudib nelja lapse isaks olemist. «Ei ole midagi funimat kui omada praeguses vanuses väikesi lapsi – kusjuures nad ei sega sind midagi tegemast!»

Kuulajate seas on peale presidendi näha veelgi tuntud arvamusliidreid: justiitsminister Andres Anvelt, poliitik Kristiina Ojuland, rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit, Praxise juht Annika Uudelepp ja paljud teised.

Juba kella kahe ajal platsil ringi liikudes oli näha, et festival läks suure hooga käima - kümneid kuulajaid jagus iga lava ümber. Igal pool on näha, et inimesed on tulnud mitte vaid kuulama, vaid ka oma seisukohti väljendama ning seda võimalust nendele ka pakutakse. Arvamusfestivalile omaselt tõmbavad debattide moderaatorid aruteludesse ka kuulajaid, pannes neid oma arvamust väljendama eri mängudega või sõnasoovijatele mikrofoni ulatades.

Ehkki päeva jooksul kastsid hoovihmad platsi mitmel korral oma tihke sajuga üle, ei lasknud kuulajad end sest häirida ning melu üha kestab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles