Merevägi lõpetas allveelaeva uurimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveelaev Kalev
Allveelaev Kalev Foto: mil.ee

Merevägi viis täna koostöös Tuukritööde OÜ ja allveearheoloog Vello Mässiga Juminda poolsaare lähedal läbi arvatava uppunud allveelaeva Kalev vraki uuringud.

Kaitseväe peastaabi teavitusosakonna esindaja kapten Evert Paas ütles Postimees.ee’le, et tänaseks on allveelaeva vaatlemine lõppenud.

Paasi sõnul segas vaatlusi tuul, mis nihutas ajaplaani, ja seetõttu ei saadud soovitud valgustusega kaamerapilti, kuid kokkuvõttes said kõik tööd nii mereväe kui ka tuukrite poolt tehtud.

«Arhiive kasutades on nüüd vaja leida detailid, mille põhjal saab otsustada ja seetõttu oli meie piltide kvaliteet oluline,» selgitas ta.

Juba tagasisõidul algas Paasi sõnul materjalide analüüs ja ta oli lootusrikas, et teisipäeva hommikuks on selge, kas vraki näol on tegemist allveelaevaga Kalev.

Allveearheoloogi Vello Mässi sõnul võib Juminda poolsaare lähistelt leitud vraki näol tegemist olla enne II maailmasõja aegse allveelaevaga Kalev, kuid Paasi sõnul saab see selgeks hommikuks.

Allveelaeva Kalev otsingutel kasutati nii miinijahtija Ugandi relvastusse kuuluvat külgvaatlussonarit Klein 5000 kui ka Tuukritööde OÜ allveetööde teostamiseks mõeldud eritehnikat.

Vraki tuvastamisel palus mereväge osaleda Eesti Meremuuseum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles